Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajský soud se bude zabývat čtyřmi stížnostmi na jablonecké referendum

Krajský soud se bude zabývat čtyřmi stížnostmi na jablonecké referendum týkajícího se zákazu výherních automatů, které proběhlo 12. a 13. ledna. Zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí je 30 dnů ode dne přijetí správní žaloby.

Pro zrušení výherních automatů hlasovalo v Jablonci nad Nisou 87,95 procenta účastníků místního referenda. Úplný konec hazardu by to ale znamenat nemělo, kasina zůstanou. Do hlasování se ve druhém největším městě v Libereckém kraji zapojilo 39,37 procenta oprávněných lidí.  

„Referendum bylo na základě požadavků přípravného výboru vyhlášeno zastupitelstvem města, bylo organizováno v souladu se zákonem o místním referendu a proběhlo v pořádku. Ani z okrskových komisí nemáme žádné signály, že by došlo k nějakému pochybení v jeho průběhu,“ konstatuje tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček.

S ohledem na to, že krajský soud momentálně posuzuje přijaté návrhy na neplatnost referenda, je město je nuceno vyčkat na rozhodnutí soudu a zastupitelé budou tedy další postup v otázce výsledků referenda projednávat až na březnovém zasedání. Zákonná lhůta pro vydání soudního rozhodnutí je 30 dnů ode dne přijetí návrhu. Ve čtvrtek 15. února, kdy se koná nejbližší zastupitelstvo, ještě rozhodnutí soudu nebudou známa.

V Jablonci schválilo už v roce 2011 městské zastupitelstvo vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k 1. lednu 2015. Zastupitelstvo v červnu 2015 ale novelou vyhlášky hazard opět povolilo. Dnes je ve městě 11 míst, kde je možné provozovat hazardní hry. Změnu postoje vedení města zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Jablonec vyhláškou povoluje jen vznik kasin, nikoli heren. V kasinech tak nemohou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se tam nezletilí.

Ještě před třemi lety žádali odpůrci hazardu ve městě jeho úplné zrušení, zastupitelé ale tehdy vyhlášení referenda nepodpořili. Teď šlo v referendu jen o výherní automaty, živá hra a další druhy hazardních her v kasinech mají zůstat zachovány.

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, referendum, krajský soud v Česku, hazardní hra, Marek Řeháček, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud se bude zabývat čtyřmi stížnostmi na jablonecké referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.