Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Referendum v České Lípě je neplatné, přišlo málo lidí

Místní referendum v České Lípě k investicím města není platné. Hlasovalo v něm včera jen 15,45 procenta oprávněných voličů. K platnosti byla přitom zapotřebí účast minimálně 35 procent.

V referendu obyvatelé města odpovídali na pět otázek, nadpoloviční podporu získala rekonstrukce Jiráskova divadla a koupě Kounicova domu. Většina zúčastěných byla proti výstavbě venkovního bazénu i odkoupení rozhledny na Špičáku. Vybudování nové knihovny na Jeřábkově náměstí nemělo jednoznačný výsledek. Starostka Romana Žatecká řekla, že v započatých investicích budou pokračovat tak jako dosud. "Potřeba města tady je jednoznačně daná. Maximálně kdyby referendum bylo závazné, tak by ten pohled mohlo změnit, to se ale nestalo," uvedla.

Referendum se v sedmatřicetitisícovém městě konalo až den po druhém kole prezidentských voleb. Vedení radnice se obávalo toho, že by při souběhu nebylo dost lidí do komisí referenda. Část opozice postup radnice kritizovala a předvídala, že účast nebude taková, jaká by mohla být při souběhu s volbami hlavy státu. Účast v prezidentských volbách ve městě byla 55,07 procenta.

"Je to ostuda vedení města," řekl opoziční zastupitel Tomáš Vlček (Starostové pro Liberecký kraj). S ohledem na termín ale považuje za úspěch, kolik lidí v referendu hlasovalo. "V kontextu toho, kolik lidí chodí v České Lípě ke komunálním volbám, k senátním či k volbám do Evropského parlamentu a kampaň je třeba roční, tak v okamžiku, kdy je kampaň tři týdny, tak pro mě je to senzační výsledek," dodal. Při posledních volbách do Evropského parlamentu volilo v České Lípě necelých 13 procent lidí, ve druhém kole senátních byla účast téměř 12 procent a při komunálních volbách před čtyřmi lety skoro 29 procent. Nad 50 procenty byla v posledních letech účast jen při sněmovních a prezidentských volbách.

Starostka výsledek vnímá jinak. "Je fajn, že 15,45 procenta si udělalo v neděli čas a přišlo, ale je to mizerný výsledek vzhledem k tomu, že se jedná o velké investice města," řekla. Na druhou stranu se podle ní dá výsledek interpretovat tak, že ve městě žádné velké volání po referendu nebylo a chtěla ho jen opozice. "My jsme neměli potřebu se na to v referendu lidí ptát, protože když se s lidmi potkávám, tak jejich názor si dokážu dát dohromady," dodala. Starostka si nemyslí, že by jiný termín měl na výsledek vliv. "Pokud se chtějí lidé k něčemu vyjádřit, tak se k tomu vyjádří v pondělí, v pátek nebo v neděli," soudí.

V referendu lidé rozhodovali, zda má město postavit za 90 milionů korun venkovní bazén u Sportareálu. Proti bylo skoro 81 procent hlasujících. Nesouhlas s koupi rozhledny Štěpánka za 28,7 milionu korun vyjádřilo 68,48 procenta zúčastněných. Naopak odkoupení Kounicova domu za bezmála pět milionů korun podpořilo přes 60 procent hlasujících a pro zásadní rekonstrukci Jiráskova divadla za 120 milionů bylo 56,87 procenta. Bezmála 48 procent hlasujících bylo pro i proti vybudování knihovny v prostoru tzv. Tilie na Jeřábkově náměstí, ostatní se nevyjádřili.

Autoři

Štítky Česká Lípa, referendum, investice, prezidentské volby, Romana Žatecká, Evropský parlament, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Špičák, Tomáš Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum v České Lípě je neplatné, přišlo málo lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.