Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na řadě míst se stále nesmí do lesů. Důvodem je pokračující likvidace následků vichřic

V Polevsku, Prysku a Kamenickém Šenově prodloužili až do konce dubna zákaz vstupu do lesů. Po vichřicích Herwart a Friederike, které se oblastí přehnaly loni na podzim, v lesích stále není bezpečno. Zákaz vstupu vydal na žádost Lesů ČR Městský úřad v Novém Boru už loni v listopadu, teď ho prodloužil až do konce dubna. Důvodem je pokračující likvidace následků vichřic.

Vichřice Herwart zasáhla oblast koncem loňského října a zanechala za sebou plošné polomy a vývraty. Situaci pak ještě zhoršila o dva týdny později vichřice Friederike. "Podle Lesní správy Rumburk probíhá likvidace následků pomaleji, než byl původní odhad. Je tu stále značné množství polomů a vývratů, které jsou nestabilní. Padají tu stromy, pohyb ve zdevastovaných částech je tak pro návštěvníky pořád rizikový," uvedla Věra Svobodová z novoborského odboru životního prostředí.

Protože se postupně likvidují následky větrné kalamity zejména v blízkosti cest a lyžařských tras, je podle Pokorné vstup na tyto lesní cesty podmíněný písemným souhlasem Lesů ČR. "Za případné porušení zákazu hrozí podle lesního zákona pokuta až milion korun," upozornila mluvčí novoborské radnice.

V Libereckém kraji vichřice na podzim loňského roku poškodily podle odhadů kolem 150 tisíc metrů krychlových dřeva. Vstup do lesů byl po nich zakázán také například na Frýdlantsku. "Zákaz vstupu do lesů platí až do 22. března pro oblast ohraničenou Heřmanicemi, Dětřichovem, Frýdlantem, Raspenavou, Krásným Lesem, Dolní Řasnicí, Horní Řasnicí, Srbskou až ke státní hranici s Polskem," řekla dnes mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Semily zakázaly kvůli polomům loni v listopadu vstup do části lesního komplexu v oblasti turisty oblíbené Riegrovy a Kamenického stezky. "Zákaz skončí v pátek 2. února a nebudeme ho prodlužovat. Stezka se dá projít bez problémů. Tam, kde stromy popadaly přes cestu, jsou přeřezané, zůstaly zbytky, které ještě bude třeba odtěžit. To ale bude probíhat postupně a nemělo by to mít vliv na zákaz vstupu," řekla dnes semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Autoři

Štítky vítr, vichřice, les, Polevsko, Lesy České republiky, orkán Herwart, Nový Bor, Kamenický Šenov, Prysk, Lena Mlejnková, Rumburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na řadě míst se stále nesmí do lesů. Důvodem je pokračující likvidace následků vichřic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.