Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nevhodná výstava, nebo nepochopení? Do kina Varšava z radnice dorazila žádost o její stažení z vitrín

Osm dní vydržela výstava Michaely Spružinové s názvem Herpés ve venkovních vitrínách kina Varšava téměř bez povšimnutí. Jenže v úterý přišla na radnici stížnost od jedné z obyvatelek města, že jsou obrazy nevhodné a měly by zmizet z ulice. A vedoucí jednoho z městských oddělení už kino vyzval, aby výstavu alespoň přesunulo do interiéru.

O jaké obrazy vlastně jde? Výstava reaguje na současnou společnost orientující se na spotřebu a konzum. A také originálním způsobem zobrazuje pánské přirození. A v tom je celý problém.

Město už kinu poslalo výzvu ke stažení výstavy. „Bez ohledu na to, zda jsou díla uměleckými výtvory, jsou vystavena v těsné blízkosti školy. Žádám vás o jejich rychlé stažení a přemístění z venkovních ploch dovnitř. Děkuji za pochopení,“ napsal v emailu, jehož část město zveřejnilo, vedoucí jednoho z oddělení na radnici.

Výstavu pořádá Galerie Ahoj nazdar čau a podle vyjádření její zástupkyně ke stažení není důvod. „S ohledem na to, že si oficiálně stěžovala jedna paní, není jistě nutné přistupovat ke krajnímu řešení a jejímu stažení. Výstava se vyjadřuje k aktuální situaci ve společnosti a reflektuje spotřební kulturu, téma sexuální identity apod, a hlavně je myšlena jako parodie a není proč toto téma zakrývat před dětmi,“ řekla Drbně Petra Filipovská.

Podle ní děti v dnešní době vidí mnohem horší věci a navíc je pánské přirození znázorněno skicovitě a nemá za cíl nikoho pohoršit. „Dochází-li k takovému nepochopení, jen to dokazuje, že na otázky konzumní společnosti je potřeba ještě větší reflexe,“ vysvětluje Filipovská.

Galerie navíc ani nemá žádné prostory, kam výstavu přesunout, využívá pouze vitríny.

Zástupci kina Varšava podle svých vyjádření na facebookovém profilu o stažení výstavy neuvažují, ale stejně jako Galerie čelí na facebooku pohoršení části veřejnosti.

Se stažením výstavy ale nesouhlasí ani někteří zástupci města. Náměstek primátora pro školství a kulturu Ivan Langr přemístění výstavy odmítl. „Chci k tomu říci, že já osobně jsem nic takového nenařídil a nesouhlasím s tím opravdu zásadně. Město rozhodně nemá být vykladačem morálky v umění. Umění musí zůstat svobodomyslné a kontroverzní, nemá mít žádné limity, protože jen tak vyvolává tolik potřebné otázky k veřejné diskuzi. A to dokonce k tak choulostivé diskuzi, jakou je třeba právě sexuální turismus, jejž výstava mimo jiné paroduje,“ řekl.

A právě email, který kino Varšava dostalo, se bude podle informací Liberecké Drbny řešit i na dnešním zastupitelstvu.

Autoři | Foto Galerie Ahoj nazdar čau

Štítky Herpés, výstava, Liberec, Galerie Ahoj nazdar čau, Kino Varšava, kino, Varšava, radnice, galerie, Ivan Langer, Facebook, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevhodná výstava, nebo nepochopení? Do kina Varšava z radnice dorazila žádost o její stažení z vitrín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.