Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Miliony na památky a umělecká díla. Kraj podpoří sušárnu chmele i skanzen

Více než dvanáct a půl milionu korun půjde v tomto roce na obnovu kulturních památek nebo na opravy muzeí a nákupy sbírkových předmětů. Milion dostane Dubá, která opravuje unikátní sušárnu chmele, dalším milionem kraj podpoří opravu střech zámku ve Stvolínkách, kostela ve Zdislavě a kaple ve Sloupu v Čechách.

Další peníze pak dostanou lidé ze spolku Dubáci, kteří rekonstruují Beranův hostinec v Trávníčku. Vznikne z něj první skanzen lidové architektury.

„Jedná se o spolek historiků, etnografů a dalších nadšenců, kteří nejenže rekonstruují památky, ale také obnovují již téměř zapomenuté tradice, či dávají základy novým,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Téměř tři miliony korun pak poputují na nákup nových sbírkových předmětů do Oblastní galerie a Severočeského muzea v Liberci a také do Muzea Českého ráje a Vlastivědného muzea v České Lípě.

„Sbírky Oblastní galerie se tak budou moci rozšířit o odbornou komisí doporučená výtvarná díla předních českých výtvarníků, jako například Magdaleny Jetelové, Zdeňka Sýkory a Anny Hulačové,“ dodala Vinklátová.

Severočeské muzeum v Liberci pořídí z příspěvku kraje výjimečný porcelán, svítidla či nábytek, například od Maxima Velčovského. Muzeum Českého ráje pořídí sbírku známého libereckého knihaře Michaela Plátka a granátové šperky.

Autoři | Foto Dubáci

Štítky Krajský úřad, Liberec, Liberecký kraj, památky, muzeum, Česko, Dubá, Stvolínky, Zdislava, Květa Vinklátová, Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově, Magdalena Jetelová, Trávníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miliony na památky a umělecká díla. Kraj podpoří sušárnu chmele i skanzen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.