Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šance zvířatům slaví páté narozeniny. Chystá ples i nové prostory

Liberecký spolek Šance zvířatům oslaví letos pět let od svého založení. Spolek byl založen v roce 2013 skupinou nadšenců, kteří se rozhodli jako dobrovolníci ve svém volném čase starat o opuštěná a týraná zvířata.

Spolek sídlí v Liberci a pomáhá po celém libereckém regionu a na severu Čech. Funguje na bázi domácích depozit, není tedy klasickým útulkem. Členové se o svěřená zvířata starají ve svém volném čase a snaží se zvířatům nabídnout co nejlepší individuální péči. Sídlo, které slouží především jako karanténa pro kočky a kočičí depozitum, se nachází v Chrastavě.

Šance zvířatům těží především z finanční a materiální pomoci dárců, kteří přispívají na veterinární náklady - každé přijaté zvíře absolvuje vstupní prohlídku, kočky jsou testovány na FIV/FELV, což je zvířecí obdoba HIV a potřeby pro zvířata, dále pak provozuje e-shop, jehož výtěžek jde také na chod spolku, a příležitostně se účastní různých trhů a festivalů. Nezanedbatelným zdrojem jsou také příležitostné charitativní akce a aukce.

Během pětileté existence prošly spolkem stovky zvířat s nejrůznějšími osudy – zvířata z množíren, opuštěná, týraná zvířata, která spolek odebral s pomocí KVS a policie původním majitelům, opuštěná zvířata, jejichž majitelé skonali apod. Jak říká statutární zástupkyně spolku Františka Zverková, výjimkou nejsou ani zvířata, která majitelé opustí, když se zvířeti stane vážný úraz. „Nedávno jsme řešili případ, kdy majitelé chtěli nechat utratit psa, kterému po střetu s autem hrozila amputace jedné končetiny. Naštěstí jsme se s nimi včas dohodli a pejska převzali. Nožičku se sice nepodařilo zachránit, ale pejsek se po operaci se zbylými třemi s chutí vrátil do života a jistě bude ještě někomu dělat radost.“

Podle ní ale pronajaté depozitum v Chrastavě přestává stačit svou kapacitou, a proto se již loni spolek rozhodl hledat větší prostory, které by rád koupil. „Loni jsme přijali extrémní množství FIV/FELV pozitivních koček, na podzim jsme museli dokonce zastavit jejich příjem, protože jsme pro ně už neměli v karanténě místo. Proto nyní v Liberci a jeho blízkém okolí hledáme větší nemovitost, kterou bychom případně i koupili. Budeme tedy vděční nejen za příspěvky na účet, z kterého jsou hrazeny faktury za veterinární náklady, ale hlavně za příspěvky na účet, který byl zřízen speciálně jako sbírkový pro koupi nového depozita, a případně i tip na vhodnou nemovitost, která by mohla sloužit jako nový přechodný domov pro (nemocná) zvířata.“

Letošní rok se tedy ponese v duchu oslav a své páté narozeniny plánuje spolek Šance zvířatům oslavit mimojiné svým 1. charitativním plesem, který by měl proběhnout na podzim 2018.

Vy však nemusíte čekat na ples a zvířatům, o která se stará spolek Šance zvířatům, můžete pomoci už nyní libovolným příspěvkem na některý z jeho transparentních účtů. Pomoci můžete také jako dobrovolníci nebo tím, že některé opuštěné zvíře adoptujete a nabídnete mu svůj domov – aktuální nabídku zvířat, která čekají na nový domov, najdete na webu Šance zvířatům a na facebooku.

Foto Šance zvířatům

Štítky Šance zvířatům, Liberec, ples, kočka, domov, Chrastava, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance zvířatům slaví páté narozeniny. Chystá ples i nové prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.