Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dvaadvacet sanitek za 90 milionů. Obnova vozového parku záchranky potrvá tři roky

V následujících třech letech chystá kraj postupně krajské záchrance pořídit dvaadvacet nových sanitek Mercedes-Benz Sprinter za 92 milionů korun. Sanity mají splňovat i požadavky zaměstnanců záchranné služby, se kterými bylo znění zadávací dokumentace projednáno.

„Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá,“ řekl Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Podle něj do výběrového řízení nově zapojili i zaměstnance. „Oni nejlépe vědí, podle svých praktických zkušeností, jakými prvky by měly sanity disponovat,“ dodal Sobotka.

A díky zaměstnancům došlo k nějakým změnám. „Ty nejzásadnější jsou ve vzduchovém odpružení zadní nápravy a upravené je i skládací pojízdné křeslo pro převoz sedícího pacienta,“ upřesnila mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Celkem deset sanit z celkového počtu bude také vybaveno samonakládacími nosítky pro těžké pacienty do 300 kilogramů.

Ještě letos dostane záchranka deset nových sanit, a bude jich tak mít třicet. „Tento počet pokryje jak potřebu vozidel pro vybavení výjezdových skupin, tak s ohledem na parkovací možnosti i momentální potřeby záloh,“ dodala mluvčí.

Kraj se rozhodl pro postupnou obměnu, což by jednorázový nákup nevyřešil. „Jsem rád, že se obnova bude částečně financovat z odpisů majetku záchranky tak, aby organizace nebyla tolik závislá na dotacích,“ dodal hejtman Martin Půta.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky sanitky, ZZS LK, Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, Mercedes-Benz Sprinter, sanitace, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvaadvacet sanitek za 90 milionů. Obnova vozového parku záchranky potrvá tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.