Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Knihy budou už podruhé pomáhat onkologickým pacientům v Liberci

Nepotřebné knihy budou už podruhé pomáhat pacientům s onkologickým onemocněním a jejich rodinám v Liberci. Do projektu "Vzkaz knihou", který ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci připravil spolek Centrum Amelie, se může zapojit každý. Až do konce března stačí věnovat nepotřebnou knihu nebo si v knihovně na pultu spolku vybrat knihu věnovanou někým jiným. Finančním příspěvkem pak mohou lidé podpořit bezplatné psychosociální služby pro nemocné.

Loni se podařilo na pomoc nemocným získat zhruba 4500 korun a projektem prošlo pět stovek knih. Organizátoři věří, že letošní ročník bude ještě úspěšnější. „Projektem se snažíme aktivizovat veřejnost k sounáležitosti s nemocnými a jejich rodinami a zároveň je informovat, že se v případě onkologické nemoci mají kam obrátit o pomoc. Lidé nás mohou kontaktovat v podstatě se vším, co souvisí s onkologickou nemocí a nespadá přímo do oblasti její léčby," doplnila koordinátorka spolku Amelie v Liberci Petra Kuntošová.

Spolek Amelie nabízí mimo jiné pomoc sociální pracovnice při řešení problémů se snížením příjmu, podporu psycholožky při vyrovnávání se s nemocí svou či blízkých. Lidé se ale mohou třeba účastnit různých sportovních, tvořivých či vzdělávacích aktivit Amelie.

Veškeré služby poskytuje spolek nemocným a jejich blízkým zdarma, což by podle koordinátorky spolku nebylo možné bez podpory veřejnosti a projektů jako je Vzkaz knihou. „Samotný název projektu vychází ze skutečnosti, že darující může nechat v knize přání, poselství pro budoucího čtenáře, který na druhé straně svým finančním příspěvkem zasílá onkologicky nemocným vzkaz, že mu není jejich náročná životní situace lhostejná," řekla Kuntošová.

Stojan s informativním plakátem, pultem s knihami a kasičkou, do které lze přispět, je umístěn u vchodu do Všeobecné knihovny. „Věřím, že se společná akce bude těšit zájmu veřejnosti, velmi bych si to přála," řekla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky knihy, onkologie, vzkaz knihou, Centrum Amelie, kniha, Liberec, knihovna, projekt, všeobecná knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihy budou už podruhé pomáhat onkologickým pacientům v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.