Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kraj chystá další demolice v bývalém vojenském prostoru Ralsko

Z bývalého vojenského prostoru Ralsko jsou odváženy sutiny někdejšího generálního štábu a Liberecký kraj už chystá další demolice. V rozpočtu na ně má letos 17 milionů korun. Další peníze se podařilo loni ušetřit, takže by nakonec k dispozici mohlo být až 22 milionů.

Kraj převzal část prostoru o rozloze 250 kilometrů čtverečních od státu v roce 2007. V současné době je tam ještě 177 objektů, některé jsou v havarijním stavu, jiné už se zřítily. Kraj chce zbourat hlavně ty v blízkosti obydlených oblastí. S demolicí nevyužívaných a chátrajících budov začal kraj už předloni, kdy šla k zemi ruina někdejšího kulturního domu sovětské armády.

V závěru loňského roku začalo bourání dvou budov bývalého štábu i někdejší ubikace na protější straně silnice. Vyčištěné místo bude na jaře oseto travou. Bourací práce by podle Jana Růžičky, ředitele krajské správy silnic, která bývalý vojenský prostor spravuje, měly pokračovat dál podél komunikace, která vede od bývalého kulturního domu a kolem štábu. „Až k letišti bychom chtěli všechny objekty ve vlastnictví Libereckého kraje zdemolovat," řekl.

Podle něj se jedná o nějakých deset nebo 12 objektů. „V těchto dnech probíhá jejich obhlídka, bude následovat projektová dokumentace, zajištění povolení a souhlas s demolicemi. Předpokládáme, že podklady bychom mohli mít někdy v půlce června a následně bychom soutěžili zhotovitele těch bouracích prací, takže určitě v letošním roce nějaké objekty padnou," dodal Růžička.

Prostor Ralsko využívala do počátku 90. let minulého století sovětská armáda. Vojákům ovšem sloužil už od poloviny 20. století. Ralsko patří k lokalitám nejvíce zatíženým pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde letecká paliva kontaminovala podzemní vodu i zeminu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ralsko, demolice, Liberecký kraj, Vojenský prostor Ralsko, Sovětská armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chystá další demolice v bývalém vojenském prostoru Ralsko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.