Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Téměř polovina dětí v severních Čechách má zkušenost s dluhy

Umí děti zacházet s penězi? Podle všeho příliš ne. Téměř polovina dětí v severních Čechách má zkušenost s dluhy. Mnohé už se setkaly i s problémy s jejich splácením. Tento závěr ukázal aktuální průzkum, který realizovala Česká spořitelna společně s Millward Brown.

Většinu peněz získávají děti podle průzkumu na druhém stupni základních škol i jejich vrstevníci z víceletých gymnázií od rodičů či prarodičů. Šest z deseti severočeských dětí dostává pravidelné kapesné. Více než třetina si k tomu vydělává domácími pracemi.

Průzkum zároveň ukázal, že děti s penězi často nevyjdou. Přes dvě třetiny severočeských dětí znají situaci, kdy si všechno utratily, a přesto by si rádi něco koupily. „Přibližně 44 procent dětí tuto situaci vyřešilo v minulosti půjčkou. Pětina se zadlužila dokonce opakovaně,“ upozorňuje na výsledky průzkumu tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Většinou si podle něj děti půjčují od kamarádů. Zkušenost s tím mají dvě třetiny respondentů v severních Čechách. „Každé čtvrté dítě zažilo situaci, kdy mělo problém půjčené peníze vrátit,“ upozorňuje Filip Hrubý.

Dluhy naštěstí nejsou pro severočeské děti běžným řešením, ukázal také průzkum. Pokud nemají zrovna naspořeno, a touží si něco koupit, vybere si 44 procent školáků jinou, levnější, alternativu. Každý osmý pak přemluví k nákupu rodiče a více než třetina severočeských dětí se s rodiči domluví na spolufinancování.

Téměř polovina dotazovaných dětí uvedla, že mají běžný účet v bance. Každý šestý má zkušenosti s výběrem z bankomatu nebo platbou kartou v obchodě. Platbu kartou na internetu už provádělo 8 procent severočeských dětí. Naopak téměř polovina respondentů v kraji má zkušenost pouze s hotovostí.

V rámci několikaměsíčního programu se v Abecedě peněz školáci seznamují se světem byznysu, učí se plánovat své finance a nové znalosti postupně za pomoci odborných lektorů i svých učitelů přenášejí do praxe. „Děti během několika měsíců vybudují vlastní firmu, stanoví si obchodní cíle i strategie a společně usilují o jejich naplnění. Na závěrečném jarmarku, který je přístupný veřejnosti, se pak pokouší vydělat své první peníze,“ říká Filip Hrubý s tím, že velice oblíbenou součástí výuky je i návštěva pobočky. Děti si tam vyzkouší práci bankéřů včetně manipulace s bezpečnostním kufrem plným peněz.

Celkem se v loňském pilotním ročníku do Abecedy peněz zapojila téměř dvacítka základních škol z celé republiky. Jarmarky jim vynesly dohromady 350 tisíc korun, které děti použily obvykle na výlety a zábavu či charitativní činnost. Čtvrťáci z Jihlavy například poslali peníze indickému chlapci, kterého škola adoptovala na dálku a jemuž peníze pomohou financovat školné. Domažlické děti pak věnovaly peníze na podporu chlapce s mozkovou obrnou, písečtí páťáci podpořili zvířecí útulek.

Štítky Liberec, Liberecký kraj, peníze, škola, finance, děti, Česká spořitelna, Severní Čechy, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř polovina dětí v severních Čechách má zkušenost s dluhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.