Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kudy vede plyn? Je pozemek zatížen věcným břemenem? Kraj rozšiřuje digitální mapu

Takzvaná Digitální technická mapa má lidem co nejvíce usnadňovat život. Z ní totiž vyčtou řadu užitečných informací od toho, kudy vede plyn nebo elektřina, až po zatížení pozemku věcným břemenem. Zdroje mapy rozšiřuje Liberecký kraj a další do mapy stále přibývají.

Pokud třeba uvažujete o koupi pozemku, mapa vám může přinést na pár kliknutí informace, které byste jinak složitě zjišťovali přes řadu institucí a úřadů.

„Z mapy je možné okamžitě zjistit, kde a v jaké vzdálenosti se potřebné sítě nacházejí. Ze systému je také patrné, zda je pozemek, který chce občan koupit, zatížen věcným břemenem či jinými právními vadami a tím dopředu nabyvatel pozemku nebo stavebník předchází budoucím problémům,“ řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Podle ní mapu mohou orgány veřejné správy. „Ty na základě informací z digitální mapy mohou vydávat různá vyjádření či doporučení pro běžného občana, který se díky tomu může dozvědět důležité informace, které využije, třeba ve chvíli, kdy se rozhodne pro stavbu rodinného domu,“ dodala.

Už nyní si v mapě lidé najdou informace o vedení plynu, elektřiny a telekomunikací. Chystají se také data správců vodovodů a kanalizací. „Uživatel se pak dozví o vedení vodovodního řadu, o umístění vodních zdrojů, vodojemů, čerpacích stanic či úpraven vody,“ upřesnil Filip Trdla z tiskového odboru Libereckého kraje.

Do projektu se postupně zapojují města v Libereckém kraji, jako první se zapojil Liberec. „Dá se očekávat, že během letošního roku přibudou další obce a města, jež využijí těchto možností,“ uzavřela Volfová.

Autoři | Foto

Štítky mapa, Liberecký kraj, plyn, elektřina, sítě, pozemek, Věcné břemeno, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kudy vede plyn? Je pozemek zatížen věcným břemenem? Kraj rozšiřuje digitální mapu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.