Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pěstounů v Libereckém kraji přibývá, na rodinu ale čeká 300 dětí

Pěstounů v Libereckém kraji přibývá, na rodinu ale stále čeká více než 300 dětí. V loňském roce přijal krajský úřad žádosti deset zájemců, kteří se chtěli stát dlouhodobými pěstouny, a 18 žádostí o pěstounství na přechodnou dobu. Protože proces přípravy žadatele a posouzení, zda je vhodné, aby se náhradním rodičem stal, trvá až rok, nejsou tato řízení dosud ukončena.

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče vedle osvojení, pěstounské péče na přechodnou dobu, poručenství a péče jiné osoby. "V letech 2013 a 2014 jsme zaznamenali významný nárůst žadatelů o náhradní rodinnou péči zejména s přijetím novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která významně finančně podpořila pěstounskou péči na přechodnou dobu," řekla Jana Navrátilová z oddělení sociální práce krajského úřadu. V pěstounské péči je nyní v Libereckém kraji zhruba 700 dětí, převažuje příbuzenská péče - zhruba o 70 procent dětí se stará rodina - prarodiče, sourozenci, strýcové nebo tety.

Větší zájem je o pěstounství na přechodnou dobu, důvodem je nejen finanční odměna, ale také nutnost dlouhodobého závazku v případě dlouhodobého pěstounství. Ještě v roce 2013 byly v kraji jen tři rodiny zajišťující pěstounskou péči na přechodnou dobu, aktuálně jich je podle Svobody už 34. V roce 2016 přibyli na seznamu tři pěstouni na přechodnou dobu, loni další dva. V roce 2016 bylo podle Svobody umístěno do péče pěstounů na přechodnou dobu 41 dětí a z toho se devět vrátilo do biologické rodiny. Loni prošlo touto péčí 26 dětí a z toho se pět se vrátilo zpět do biologické rodiny.

Zájem o pěstounství by měla pomoci zvýšit kampaň "Mít rodinu a domov - samozřejmost nebo vzácnost?". Kraj ji připravil ve spolupráci s organizacemi, které pěstounským rodinám pomáhají. "Pokud by měl někdo zájem dozvědět se více informací o náhradním rodičovství, může se podívat na web kampaně www.mitdomovarodinu.cz nebo se osobně obrátit na sociální pracovníky na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností a neziskové organizace, které v oblasti náhradní rodinné péče působí. Je také možné obrátit se přímo na pracovníky krajského úřadu," dodal hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký kraj, pěstoun, dítě, výchova, pěstounství, rodina, pěstounská péče, krajský úřad, Pavel Svoboda, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstounů v Libereckém kraji přibývá, na rodinu ale čeká 300 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.