Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Objevy u Jablonného. Půl tisíciletí starý dřevěný vodovod nebo mince z napoleonského období

Díky rekonstrukci silnice druhé třídy číslo 270 v Jablonném v Podještědí probíhá ve městě rozsáhlý archeologický průzkum. A i když je vlastně stále na počátku, archeologové hlásí zajímavé úlovky od staré mince, přes fragmenty dláždění původních cest až po dřevěný vodovod. Práce budou pokračovat na jaře.

Většina prací na podzim probíhala v ulici Zdislavy z Lemberka, kde se stavbaři dostali neplánovaně až jeden a půl metru hluboko do podloží silnice. Archeologové zde narazili na fragmenty původního dláždění starých cest v blízkosti loveckého zámečku Pachtů z Rájova. Nejstarší fázi je odhadována na 17. století.

„Mezi kameny nejmladší cesty, když pomineme tu asfaltovou, se našla mince z napoleonského období. Na téže ulici byl objeven i několik desítek metrů dlouhý důmyslně poskládaný pískovcový trativod. Bez těchto starých inženýrských sítí, kterými naší předkové přiváděli vodu do kašen a naopak odváděli odpad, by jakékoliv větší město mohlo v minulosti jen stěží fungovat,“ komentuje nález vedoucí archeologického výzkumu Petr Brestovanský ze Severočeského muzea v Liberci.

Na křížení ulice Dlouhé a Zdislavy z Lemberka se našly kamenné základy stavby minimálně barokního stáří, které zanikly před zákresem do map stabilního katastru.

Archeologové také několika sondami prohledávali náměstí v Jablonném. A každá z nich přinesla zajímavé nálezy. „Jednalo se o část dobře zachovalého dřevěného vodovodního potrubí, které zhruba před půl tisíciletím přivádělo vodu do centra města. V lokalitě archeologové také odkryli a vypreparovali roh základů dřevěné stavby, která stála v minulosti v ploše náměstí, tedy mimo vyměřenou čelní linii domů,“ popsala mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

V základech této stavby našli archeologové soubor keramiky ze zánikového horizontu datovatelného do 14. století. „Stavba tedy patřila k těm nejstarším v Jablonném v Podještědí,“ doplnila mluvčí.

V letošní druhé etapě se archeologové zaměří na městské hradby a plochu náměstí, kde byly georadarem pod povrchem zachyceny velmi zajímavé anomálie. Výzkum začne hned, jak to dovolí počasí, předpokládá se na přelomu března a dubna. Odhadem by měl přijít na zhruba čtyři miliony korun. Samotné stavební práce by měly být dokončeny letos na podzim.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Jablonné v Podještědí, archeolog, archeologický průzkum, Liberecký kraj, mince, Zdislava, Lemberk, Severočeské muzeum v Liberci, Petr Brestovanský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevy u Jablonného. Půl tisíciletí starý dřevěný vodovod nebo mince z napoleonského období  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.