Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na obnovu hospodářského dvora v Zákupech půjde přes 95 milionů korun

Na záchranu barokního hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku půjde přes 95 milionů korun z evropských dotací. Jde o jeden ze 43 schválených projektů, jejichž seznam zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud nenastanou komplikace, rekonstrukce by mohla začít na podzim.

"Musíme počkat, až dostaneme oficiální rozhodnutí o přiznání dotace, pak budeme moci teprve vypsat výběrové řízení na dodavatele," dodal ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Hospodářský dvůr u zámku v Zákupech je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. Dotace se použije na záchranu konírny, které je nejcennější částí areálu a v níž v minulosti bylo ustájeno až 60 koní.

V plánu je dokončit rekonstrukci jižního křídla areálu do roku 2020. V přízemí konírny by měla vzniknout expozice zaměřená na dopravu v době, kdy Habsburkové využívali Zákupy jako letní rezidenci. Další expozice bude v prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře. Podle Kadlece tam chtějí dát předměty odkazující na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady.

O dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu se ucházelo 88 zájemců. Peníze dostane necelá polovina z nich. Celkem půjde o 3,079 miliardy korun. Z Libereckého kraje uspěl už jen poutní areál kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku, který se nedávno stal národní kulturní památkou. Na druhou etapu obnovy získala římskokatolická farnost přes 12,3 milionu korun.

Bezmála o 105 milionů korun na rekonstrukci baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí neúspěšně žádali dominikáni. Šanci ale ještě mají, jsou mezi náhradními projekty, pokud by se peníze z programu nevyčerpaly nebo by se některý z podpořených projektů nerealizoval. Bazilika, jež je také národní kulturní památkou, potřebuje opravit krov, fasádu, dožilá jsou některá okna a vyměnit se musí elektroinstalace.

Autoři | Foto Ludvík Hradílek

Štítky Zákupy, hospodářský dvůr, rekonstrukce, zámek, projekt, okres Česká Lípa, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, Habsburkové, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu hospodářského dvora v Zákupech půjde přes 95 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.