Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Pořádková jednotka v aréně nacvičovala zásah proti agresivním fanouškům

Za sebou má řadu opravdových zásahů na fotbalových utkáních i na dalších akcích, které hrozí přerůst ve fyzický konflikt. Pořádková jednotka je posílána mezi fotbalové chuligány či demonstranty. Přesto se neustále musí zdokonalovat, což předvedla ve středu v liberecké hokejové aréně.

Součástí byl zásah proti agresivním fanouškům. „Fanoušci neuposlechli výzev pořadatele, někteří z nich se zahalovali, což je pro policisty signál, že se připravují na protiprávní jednání a my v tu chvíli musíme preventivně zasáhnout,“ říká vedoucí odboru pořádkové služby Libereckého kraje Petr Šikola.

Podle něj policie v první fázi vytvoří krytí, aby nemohla být napadena zezadu. „Poté mezi fanoušky vstoupí policisté, kteří provedou zákrok a mají vytipované agresivní jedince. Ty pak vytáhnou z davu a vyvedou je,“ dodal.

Původně chtěla policie vyvést tři fanoušky, nakonec jich zadržela sedm. Jedním z nich byl i Martin Polák, student střední policejní školy v Hrdlořezích a policejní nováček. „Zažít si takovou situaci je zajímavá zkušenost. Pro budoucí členy pořádkových jednotek je to cenné i v tom, že ví, jak může takový fanoušek zareagovat, člověk to vidí vlastně zevnitř,“ řekl.

Pořádková jednotka díky cvičení může zlepšovat zásahy a věnovat se tomu, aby pak naostro proběhly bez zaváhání. Celý tým instruktorů zásahy hodnotí.

„Celý zásah spolu konzultujeme a pak společně hledáme zlepšení a odstranění chyb při samotném zákroku,“ uvedl velitel krajské pořádkové jednotky Zbyněk Řeha. Jednou z chyb podle něj může být to, že se policisté nekryjí a jeden z nich se mezi fanoušky ocitne bez krytí.

Jeho jednotka zasahuje na fotbalových utkáních, nejčastěji když Liberec nebo Jablonec hrají se Spartou, Slavií nebo Baníkem. „Náročné ale byly i zásahy proti fanouškům klubů z jihu Evropy, například Hajduku Split,“ dodal.

Autoři | Foto

Štítky policie, pořádková jednotka, Liberec, HNK Hajduk Split, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, FC Baník Ostrava, Martin Polák, FC Slovan Liberec, FK Baumit Jablonec, Liberecký kraj, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Pořádková jednotka v aréně nacvičovala zásah proti agresivním fanouškům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.