Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Modernizace parovodu v Liberci by měla začít letos na jaře

Modernizace parovodu v Liberci by měla začít letos na jaře. Umožní to vklad majetku za bezmála 400 milionů korun, za který dosud Teplárna Liberec platila svým akcionářům nájemné. Teplárna ročně ušetří desítky milionů korun. Vklad schválili akcionáři ve středu na valné hromadě.

Společnost patří do skupiny MVV Energie CZ, město je s 30 procenty minoritním vlastníkem. Společnost zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14 tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů sféry služeb, mezi něž patří i školy, úřady či nákupní centra. O způsobu revitalizace zastaralé a ztrátové teplárenské sítě se akcionáři dohadovali zhruba dva roky a spory se řešily i u soudu. Akcionáři se v rámci dohody zavázali, že žaloby stáhnou. "Jsme rádi, že se po dlouhých jednáních podařilo dosáhnout kompromisního řešení a můžeme zahájit modernizaci teplárenské sítě. Jedině tak můžeme zajistit udržitelný systém zásobování teplem v Liberci," uvedl za MVV Energie CZ Libor Žížala.

Náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) už dříve uvedl, že považuje dohodu za maximum možného, co bylo možné dojednat. "Pro mě osobně je klíčové, že obě strany deklarovaly, že směřujeme k ceně 550 Kč/GJ," uvedl. Cena pro domácnosti s pětiletým kontraktem, které tvoří většinu odběratelů, je v současnosti skoro o 110 korun za gigajoule vyšší.

Náklady první fáze modernizace rozvodů tepla přesáhnou 300 milionů korun. "Teplárna získala na projekt GreenNet, jehož podstatou je nahrazení jedné ze tří parovodních větví úspornějšími horkovody, více než sedmdesátimilionovou dotaci," uvedl Jankovský. Modernizovat se bude větev, jež vede z teplárny do Pavlovic. "Nejviditelnějším přínosem bude odstranění parovodu z koryta Nisy, čímž se tato část města zpřístupní pro obyvatele a jeho návštěvníky," dodal místopředseda představenstva teplárny Vladimir Kravjansky.

Zástupci akcionářů na středeční valné hromadě rozhodli také o změně stanov a změně v obsazení orgánů společnosti. Nově bude Teplárnu Liberec řídit dvoučlenné manažerské představenstvo a na jeho činnost bude dohlížet šestičlenná dozorčí rada. V té bude mít většinový akcionář čtyři členy a Liberec dva své zástupce. Na podporu projektu modernizace parovodní sítě vznikl nový tříčlenný poradní orgán - Výbor pro GreenNet, kde budou mít po jednom zástupci oba akcionáři a jednoho Teplárna Liberec.

Autoři

Štítky Liberec, teplárna, MVV, město Liberec, Jan Korytář, teplo, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace parovodu v Liberci by měla začít letos na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.