Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavba nového pavilonu nemocnice v Jablonci začne na jaře

Nový pavilon intenzivní péče v městské nemocnici v Jablonci nad Nisou se začne stavět letos na jaře. Výstavba bude stát přes 150 milionů korun a potrvá dva roky.

O zakázku podle něj usilovaly čtyři firmy, nejlepší nabídku dala společnost Metrostav. "Příští týden bychom měli podepsat smlouvu, pokud se někdo neodvolá," dodal náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Jablonecká radnice je připravena vybudování pavilonu zaplatit ze svého rozpočtu. Žádá sice o dotaci z krajského fondu podpory páteřních nemocnic, na výsledek ale čekat nehodlá. "Když jsme před tím čekali, mělo za následek, že už to vybraná firma nebyla schopna za vysoutěžené peníze postavit," uvedl primátor Petr Beitl (ODS).

Jablonec zakázku na výstavbu pavilonu poprvé vypsal před dvěma lety a i tehdy ji vyhrál Metrostav. Cena byla podle náměstka tehdy asi o 18 milionů korun nižší než nyní. Radnice ale musela soutěž zrušit kvůli dlouhé prodlevě při neúspěšném čekání, zda získá od státu sedmdesátimilionovou dotaci. Metrostav zahájení prací podmiňoval zvýšením částky, kterou dostane za stavbu. Poukazoval na to, že ceny stavebních prací se od vyhlášení soutěže znatelně změnily. Podmínky výběrového řízení ale zvýšení ceny neumožňovaly, a tak muselo město soutěž vypsat znovu.

Nový pavilon bude největší investicí v nemocnici za posledních deset let. Nemocnice ho potřebuje. "Osm lůžek intenzivní péče už nestačí, téměř denně musíme odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů. Často musíme dříve překládat pacienty z intenzivních lůžek na normální pokoje, což je velkou zátěží pro ošetřující personál," řekl již dříve ředitel nemocnice Vít Němeček. Projekt počítá s dalšími čtyřmi lůžky intenzivní péče pro chirurgii, ale vznikne i prostor pro rozšíření ARO ze současných šesti na osm lůžek nebo dokonce deset.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, nemocnice, intenzivní péče, Nemocnice Jablonec nad Nisou, stavba, pavilon, Metrostav, ODS, Miloš Vele, Petr Beitl, Vít Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nového pavilonu nemocnice v Jablonci začne na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.