Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejlepší mladý parketář studuje v Kateřinkách. Jan Rázek uspěl na mezinárodním mistrovství

Student Jan Rázek ze školy v Kateřinkách ukázal, jak kvalitní řemeslníci tam rostou. Ovládl totiž Mezinárodní mistrovství parketářů. Šlo o klání mladých parketářů do 25 let, Rázek se přitom teprve třetím rokem učí truhlařině a absolvoval pouze krátký parketářský kurz.

„Úkolem soutěžících bylo v přesně stanoveném čase podle zadaného návrhu zhotovit parketový dílec a to už od prvotního rozměření a nařezání až po povrchovou úpravu,“ popsala mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

„Pravidla jsou velmi přísná. Jakákoli rada či pomoc ze strany mistra v průběhu samotné tvorby vzorce znamená stržení bodů. Taktéž vychýlení od vzorce byť jen o milimetr má za následek horší bodový výsledek. Porota výsledný výtvor důkladně vyměřuje a kontroluje, zda soutěžící neudělal drobnou chybu, která není pouhým okem znatelná,“ popisuje soutěžní prostředí mistr ze SOU Kateřinky Václav Kulhánek.

Rázek se tak na XII. Mistrovství Evropy parketářů juniorů, které se uskuteční letos v květnu v běloruském Minsku. „Od roku 2004, kdy jsme se jako parketáři začali zúčastňovat mezinárodních soutěží, jsme poprvé získali nejvyšší ocenění. Je to pro nás všechny obrovský úspěch,“ říká místopředseda Cechu parketářů Jiří Dvořák, který organizačně účast české výpravy zajišťoval.

Autoři

Štítky Honza Rázek, Liberec, Kateřinky, parketář, Liberecký kraj, Václav Kulhánek, Evropa, Jiří Dvořák, Minsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší mladý parketář studuje v Kateřinkách. Jan Rázek uspěl na mezinárodním mistrovství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.