Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Stvolínkách chtějí letos dokončit opravu střechy zámku

Ve Stvolínkách na Českolipsku chtějí letos dokončit nákladnou rekonstrukci střechy zámku. Cenná stavba je na seznamu ohrožených nemovitých památek a obec na její obnově pracuje pátý rok. Do oprav už šly miliony korun, pomohlo ministerstvo kultury i Liberecký kraj. Práce jdou ale pomalu, malá obec s pětimilionovým rozpočtem na obnovu mnoho peněz nemá.

Na nejnutnější opravy by bylo třeba kolem 60 milionů korun, aby zámek bylo možné zpřístupnit, řekla starostka Pavlína Ištoková (Pohoda pro Stvolínky). „Letos přijde dokončení střechy, vyklizení ostatního nepořádku a stavební suti, které je tady ještě hodně. Budeme mít to nejdůležitější - zámek bude pod střechou, zabezpečený. Budeme se moci pustit do oken a už to bude vidět i zvenku, na nádvoří, že se zámek začne trochu měnit," řekla starostka.

Obec by podle ní potřebovala na záchranu památky mnohem víc peněz než dostává, aby mohly opravy postupovat rychleji. „Aby ho bylo možné zpřístupnit veřejnosti v nějakém rozumném stavu a s rozumným vybavením," dodala Ištoková.

Zámek Stvolínky byl postaven v polovině 17. století na místě tvrze. V minulosti patřil převážně církvi, byl i letní biskupskou rezidencí. Po druhé světové válce začala památka chátrat. Patřila zemědělskému družstvu, sloužila i jako depozitář muzea a archiv. Obnova zámku začala teprve po vyjasnění vlastnických vztahů. Do té doby nebylo jasné, zda ho znovu nezíská církev.

Na obnově zámku se tak podle Ištokové pracuje až od roku 2014, díky dotacím od státu a kraje postupují práce rychleji. Liberecký kraj rozdělí letos na přímých dotacích na obnovu podobných památek jako je zámek Svolínky bezmála pět milionů korun, další peníze jsou v dotačních programech. „Z mého pohledu je to pořád málo na ten stav, jak památky vypadají. To první, co je většinou vidět, jsou kostely a větší památky, když člověk do nějaké obce přijede," řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Hlavně pro malé obce, jako jsou právě Stvolínky, by podle ní nebylo možné bez pomoci kraje a dalších dotací památku v tak špatném stavu rekonstruovat. Interiér zámku Stvolínky je směsicí různých stylů. Spodní podlaží je gotické, druhé renesanční a podkrovní prostory barokní. „Nejzajímavější je první patro, kde jsou fresky na stěnách a na stropech. Zámek se podobá sídlu litoměřického biskupa. Je vyzdoben stejnou technikou, stejným malířem. Asi se nikdy nedostaneme do ložnic biskupa, ale tady, kde měl letní sídlo, mohou lidé vidět, jak to tam vypadá," řekla starostka.

Zámek není běžně přístupný, několikrát do roka se ale návštěvníkům otevírá. Na postup jeho obnovy se budou moci návštěvníci podívat třeba už 28. dubna.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Stvolínky, zámek, Liberecký kraj, oprava, střecha, Ministerstvo kultury České republiky, okres Česká Lípa, druhá světová válka, Květa Vinklátová, zámek Stvolínky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Stvolínkách chtějí letos dokončit opravu střechy zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.