Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tragický příběh Hanče a Vrbaty připomíná mince z Jablonce

Přátelství a obětavost. Příběh Hanče a Vrbaty patří k nejemotivnějším v naší historie. Dvojice kamarádů z Podkrkonoší nachází smrt na hřebenech Krkonoš, kde se jede mezinárodní lyžařský závod. Na jejich počest nyní Jablonecká mincovna přichází s mincí, která jejich osud připomíná.

Jede se závod na 50 kilometrů po hřebenech Krkonoš. Jsou Velikonice, 24. března 1913, krásný jarní den. Favoritem je Bohumil Hanč. Skvělý lyžař, který plánuje jet svůj poslední závod. Doma na něj čeká těhotná žena, před kterou na hřebeny doslova uteče.

Na trať se vydává šest závodníků a Hanč si jede pro vítězství, jenže počasí se během chvíle dramaticky mění. Špatně oblečený Hanč ve vánici a mlze přesto pokračuje dál v závodě. Jako jediný. V jednu chvíli se zřejmě náhodně potkává se svým kamarádem Vrbatou, se kterým se zná už ze Sokola a také z vojny.

Vrbata přichází Hanče na závod podpořit. Dá mu svůj kabát a čepici a vydává se na Mísečky. Hanč pokračuje dál. Další události jsou opředeny tajemstvím, jisté je jedno, oba dva kamarádi na hřebenech umírají. Hanče najdou brzy a ještě ho stihnou dopravit na Labskou boudu, je už ale pozdě. Václava Vrbatu nachází až druhý den. Nejspíš se cestou na Mísečky otočil a vrátil se Hanče najít.

Silný příběh kamarádství se rozhodla připomenout jablonecká mincovna v rámci série Příběhy naší historie. „Tento příběh výjimečného kamarádství a odvahy dojímá i po 105 letech a stojí za připomínání nejen formou zlatých a stříbrných medailí,“ uvedl Jaroslav Černý za Českou mincovnu.

Autor medaile Martin Dašek na averzní stranu, jejíž kompozice připomíná kříž, umístil dvojici dobových hůlek a lyže zapíchnuté do sněhu, na jejichž špičky zavěsil kabát a čepici. Kompozici doplnil nápisy BOHUMIL HANČ – VÁCLAV VRBATA – 24. 3. 1913. Reverzní stranu pak autor věnoval dvěma lyžařům, sněhové závěji a nápisu MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ZÁVODY V KRKONOŠÍCH.

Ražby medaile se zúčastnil také dálkový lyžař Stanislav Řezáč. „Jsem poctěn, že mohu být součástí této výjimečné události právě před startem Jizerské padesátky. Jsem rád, že takto mohu uctít kamarádství a statečnost těchto lyžařů,“ doplnil jablonecký rodák a specialista na dlouhé tratě, který získal zlato z Jizerské padesátky dvakrát za sebou v roce 2000 a 2001.

Zlatá uncová medaile váží 31,1 g a má průměr 37 mm, můžete si ji zakoupit v provedení proof ve vínové kožené etuji za cenu 47 950 Kč. Další variantou je zlatá čtvrtuncová medaile vážící 7,78 g, o průměru 22 mm za cenu 12 950 Kč a stříbrná medaile, která váží 31,1 g s průměrem 37 mm, kterou si můžete zakoupit za 1 490 Kč. Všechny medaile jsou v provedení proof, zlaté potom ve vínové kožené etuji a stříbrná v modré barvě. Součástí medaile je speciální certifikát pravosti, který vypráví její příběh.

Autoři | Foto Jablonecká mincovna

Štítky Hanč a Vrbata, Synové hor, Krkonoše, lyže, Jablonecká mincovna, Bohumil Hanč, Václav Vrbata, Jablonec, mince, lyžař, Podkrkonoší, Jizerská padesátka, Česká mincovna, Labská bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragický příběh Hanče a Vrbaty připomíná mince z Jablonce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.