Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec prodlouží a navýší úvěr na předfinancování dotačních akcí

Liberec se dohodl s Komerční bankou na prodloužení revolvingového úvěru o tři roky a navýšení limitu z 90 na 120 milionů korun. Úvěr použije město na předfinancování akcí dotovaných z evropských fondů.

Revolvingový úvěr od Komerční banky byl původně splatný k 30. dubnu 2018. „Vzhledem k aktuálně chystaným projektům je potřeba zajistit předfinancování dotačních akcí na další období, abychom mohli bez problémů realizovat chystané investiční akce s využitím dotací a překlenout časové období mezi platbou z rozpočtu města dodavateli a obdržením dotace," uvedl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Cenové podmínky zůstanou na stejné úrovni jako zy z veřejné zakázky v roce 2015, to znamená úroková sazba ve výši 0,7% p.a. a poplatek za rezervaci zdrojů 0,1% p.a. „Vzhledem k aktuální situaci na trhu, kdy dochází k růstu všech referenčních sazeb, je udržení výše marže na stávající úrovni pro město velmi výhodné," řekl Korytář.

Liberec je nyní při vyjednávání s bankami ve znatelně lepší pozici než ještě před šesti lety, kdy zadluženému městu nechtěl nikdo půjčit. O revolvingovém úvěru tehdy vyjednávala radnice s bankami osm měsíců. Soutěž vypisovala čtyřikrát, poslední v nouzovém režimu. Nakonec dostala jen nabídku od Equa bank. A do záruky musela dát tehdy Tipsport arenu.

Před třemi lety získala úvěr od Komerční banky už bez zajištění, zájem poskytnout ho měly čtyři banky. Liberec bude v letošním roce hospodařit s výdaji 2,795 miliardy korun, příjmy budou o 392 milionů korun nižší. Investovat se chystá rekordních 520 milionů korun.

Schodek Liberec pokryje z loňského přebytku a peněz, které letos zůstanou městu z amortizačního fondu po dokončení refinancování dvoumiliardového dluhopisu. Liberci po této transakci zůstane z dluhopisu závazek 1,75 miliardy korun, který bude postupně splácet. Radnice

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, úvěr, dotace, Komerční banka, Jan Korytář, banka, Equa bank, Tipsport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec prodlouží a navýší úvěr na předfinancování dotačních akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.