Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlci zabili šest jehňat i chovného berana. Škodu opět nahradí Liberecký kraj

Liberecký kraj je připraven nahradit chovatelům ovcí škodu po útocích vlků. Tentokrát se jedná o dva případy, kdy vlci nejprve zabili šest jehňat v Provodíně a pak také chovného berana v Brenné nedaleko Zákup. Celkem kraj zaplatí 25 500 korun.

„Škodu způsobenou vlkem obecným zaplatí Liberecký kraj. Odškodné je vypláceno již poněkolikáté. Částku pro náhradu škody za tyto dva konkrétní případy poskytuje kraji Ministerstvo financí České republiky,“ vysvětlil Jiří Löffelmann, radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Částku 19 500 dostane chovatel z Provodína, kterému vlci v září zabili šest jehňat. Šest tisíc pak získá chovatel z Brenné za chovného berana, kterého vlci zabili v říjnu.

Jednou z hlavních podmínek je prokázání způsobené škody. „Chovatel musí do 48 hodin od zjištění újmy na domestikovaných zvířatech nahlásit skutečnost místně příslušnému orgánu ochrany přírody. Dále chovatel musí do 10 dnů od škodné události zaslat na krajský úřad žádost o náhradu škody. Po vyčíslení škod, a pokud je žádost v pořádku, ministerstvo financí zašle prostředky za způsobenou škodu a ty jsou poškozenému proplaceny Libereckým krajem,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Souhrnná částka vyplacená na náhrady škod, které v minulosti způsobil vlk obecný, je nyní včetně zmíněných případů necelých 156 tisíc korun. „Celkové náklady vyplacené Libereckým krajem za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, kormoránem velkým, vydrou říční a vlkem obecným, tak k dnešnímu dni dosahují částky téměř dvou milionů korun,“ dodal Jiří Löffelmann.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vlk, Liberecký kraj, ovce, chovatel, Provodín, Brenná, odškodnění, Jiří Löffelmann, Ministerstvo financí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlci zabili šest jehňat i chovného berana. Škodu opět nahradí Liberecký kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.