Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Modernizace parovodu může začít. Za úvěr na jeho výměnu bude Liberec ručit akciemi

Za úvěr na modernizaci zastaralých a ztrátových parovodů bude město Liberec ručit svým 24procentním akciovým podílem v Teplárně Liberec. Výměna starých parovodních rozvodů za moderní horkovody přijde podle odhadů na 300 milionů korun. Teplárna si chce 271 milionů korun půjčit, splácet je bude osm let. Zhruba 70 milionů korun by měla na projekt získat z evropských fondů.

"Podařilo se nám vyjednat takové podmínky, že si banka vezme do zástavy pouze obchodní podíl města ve společnosti Teplárna Liberec. Jiným způsobem už město za investici ručit nebude," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Jakmile se podle něj rozběhne modernizace první větve parovodu, začne město s teplárnou řešit další větev. "Jdeme krok za krokem k ceně tepla maximálně 550 korun za gigajoule. Tento problém se dlouho neřešil, ale jednání se konečně pohnula správným směrem," dodal Korytář. Dnes platí liberecké domácnosti zhruba o 110 Kč za gigajoule víc.

Teplárna Liberec se základním kapitálem 363 milionů korun patří do skupiny MVV Energie CZ. Město Liberec je s 24 procenty minoritním vlastníkem. Společnost zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14 tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra. O způsobu obnovy zastaralé a ztrátové teplárenské sítě se akcionáři dohadovali dva roky a spory se řešily i u soudu. Začátkem února se obě strany dohodly na vkladu majetku zhruba za 400 milionů korun, za který dosud teplárna akcionářům platila nájemné. Podnik tím ročně ušetří desítky milionů.

V první etapě modernizace bude vyměněna jedna ze tří parovodních větví za úspornější horkovody. Výměnou projde větev, která vede z teplárny dolním centrem města do Pavlovic. Projekt by měl výrazně snížit tepelné ztráty ve vedení tepla, které podle odhadů mohou přesahovat 30 procent. "Nejviditelnějším přínosem bude ale odstranění parovodu z koryta Nisy, čímž se tato část města zpřístupní pro obyvatele a jeho návštěvníky," dodal předseda představenstva teplárny Vladimír Kravjansky.

Autoři

Štítky Liberec, teplárna, parovod, Greenet, radnice, MVV, Jan Korytář, teplo, MVV Energie CZ a.s., akcie, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace parovodu může začít. Za úvěr na jeho výměnu bude Liberec ručit akciemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.