Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zastupitelé odsouhlasili odkup současného autobusáku. Město zaplatí 20,5 milionu korun

Liberec odkoupí od soukromého vlastníka autobusové nádraží za 20,5 milionu korun. Transakci dnes schválilo zastupitelstvo. Ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) při jednání řekl, že nákup považuje za strategickou záležitost. V sousedství nádraží totiž plánuje město výstavbu nového autobusového terminálu s parkovacím domem za bezmála 200 milionů korun.

Navržená podoba terminálu se ale některým zastupitelům nelíbí, i proto s odkupem souhlasili, aby se rozšířili možnosti města, jak ho vybudovat. „Je to vhodná příležitost, abychom přehodnotili projektovaný terminál i parkovací dům," uvedl opoziční zastupitel Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Nový terminál, jehož součástí bude čtyřpatrový parkovací dům a moderní odbavovací hala, navrhl architekt Petr Stolín. Vedle odpovídajícího zázemí autobusového nádraží se v návrhu počítá i s pasáží, komerčními prostorami pro veřejnost a zázemím pro návštěvníky Liberce. Na střeše objektu je plánovaná vyhlídková terasa. Parkovací dům by měl mít kapacitu 478 míst.

Nákup autobusového nádraží nepodpořili jen zastupitelé zvolení ANO, kteří jsou ve vedení města. Primátor Tibor Batthyány navrhoval, aby se pokusili vyjednat s vlastníkem nádraží - společnosti Autobusové nádraží Liberec (ANL), ještě lepší podmínky. Jeho kolega Martin Čulík upozorňoval také na to, že si Ředitelství silnic a dálnic nechává vypracovávat posudek na tunel na průtahu, který se nachází pod částí nádraží. „Stanoví podmínky, co se nad tím dá stavět a jaké může být zatížení," uvedl.

V plánech města se ale se zástavbou tohoto území příliš nepočítá, mělo by se jednat převážně o klidovou zónu se zelení. Modernizace dopravního terminálu v krajském městě je jednou z priorit v oblasti dopravy v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ).

Městu stav autobusového nádraží dlouhodobě nevyhovuje, protože neposkytuje adekvátní služby cestujícím ani dopravcům. Nástupiště byla modernizována v polovině 90. let minulého století, na vybudování důstojného zázemí však tehdy peníze nezbyly. Cestujícím tak od té doby slouží provizorní objekt, který bývá označován za ostudu města. Kritizují ho i cestující, překvapeni jsou hlavně ti, kdo do stotisícového krajského města přijíždějí poprvé.

Zastupitelstvo mělo dnes projednávat i odkup provizorních buněk za tři miliony korun, v nichž je nyní zázemí. Touto transakcí by se mělo zabývat na příštím zasedání na konci března.

Autoři | Foto MML

Štítky autobusák, autobus, nádraží, Liberec, terminál, autobusové nádraží, Jan Korytář, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Petr Stolín, Tibor Batthyány, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé odsouhlasili odkup současného autobusáku. Město zaplatí 20,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.