Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Denní centrum Naděje se pro lidi bez domova otevře kvůli mrazům také na noc

Velmi mrazivý začátek příštího týdne mohou lidé bez přístřeší strávit v teple pod střechou. Město Liberec se totiž dohodlo s Nadějí, která ve Valdštejnské ulici provozuje své denní centrum, že je mimořádně otevře i na noc. A to nejméně ve třech po sobě jdoucích dnech.

„Předpověď počasí je už několik dní poměrně stálá a ukazuje polovinu příštího týdne jako silně mrazivou. Proto jsme požádali Naději, aby mimořádně zpřístupnila své denní centrum i v noci, a poskytla tak bezdomovcům přístřeší a další související základní služby. Začínáme už nocí z neděle na pondělí a podle dohody půjde o nejméně tři, ale možná i čtyři po sobě jdoucí noci, kdy Naděje otevře i v době od 20 hodin večer do 7 hodin ráno a město jí tyto náklady navíc uhradí,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr (dříve Změna pro Liberec).

Podle poslední evidence ze září 2017 se nachází na území města Liberec kolem 70 lidí v bezdomovectví nebo skrytém bezdomovectví (zahradní chatky, sklepy aj.), v zimním období jich ale patrně bude o něco více. Odbor školství a sociálních věcí už pověřil své terénní pracovníky a požádal městskou policii i sociální služby, které poskytují terénní programy, aby klienty bez přístřeší o této možnosti informovali. Souběžně jim budou rozdávat letáčky se základní informací, kde a kdy se mohou zahřát.

„Máme tento model spolupráce s Nadějí, ostatními službami a strážníky vyzkoušen už z předchozích dvou let, funguje to velmi dobře. I tak se ale najde velká řada bezdomovců, kteří této možnosti nechtějí využít a navzdory velkému naléhání raději zůstanou venku. Nelze nikoho k ničemu nutit,“ uvedl náměstek Ivan Langr.

Foto Naděje Liberec

Štítky Liberec, bezdomovec, ulice, bez domova, Ivan Langr, Naděje, mráz, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Blaha

za těch " zlých " časů, jsme tam měli potraviny, asi tenkrát ta "Naděje" nebylo třeba.

Pátek, 23. února 2018, 15:12Odpovědět

Denní centrum Naděje se pro lidi bez domova otevře kvůli mrazům také na noc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.