Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Denní centrum Naděje v Liberci se kvůli mrazům otevřelo pro lidi bez domova i v noci

Denní centrum Naděje nedaleko soudu v Liberci kvůli mrazům otevřelo i v noci na dnešek. Služeb centra využily první noc jen dva klienti, v minulých letech jich v podobném mrazivém počasí bývalo i deset až 15. Otevřeno ale zůstane až do čtvrtka, kdy mají trvat silné mrazy. Lidí podle něj bude zřejmě přibývat, jak si informaci o otevření centra budou předávat.

"Někteří stálí denní klienti o otevření nevěděli a už nám hlásili, že večer přijdou," uvedl vedoucí střediska Pavel Matějka. Mnozí podle něj přebývají v chatách nebo sklepích, které při současném počasí snadno promrzají. Denní centrum je obvykle otevřené jen ve všedních dnech do 18:00, teď bude nejméně po tři noci v provozu také od 20:00 do 07:00. Náklady na víc hradí město Liberec, které se na rozšíření služeb s organizací Naděje dohodlo.

Podle posledních průzkumů z loňského září žije v Liberci kolem 70 lidí bez domova, někteří také přebývají v zahradních chatkách či sklepích. Podle náměstka primátora Ivana Langra (dříve Změna pro Liberec) jich v zimě bude zřejmě ještě o něco víc. Odbor sociálních věcí podle něj pověřil své terénní pracovníky a požádal městskou policii i sociální služby, které poskytují takzvané terénní programy, aby klienty bez přístřeší o možnosti přenocovat v denním centru informovali.

"Máme tento model spolupráce s Nadějí, ostatními službami a strážníky vyzkoušen už z předchozích dvou let, funguje to velmi dobře. I tak se ale najde velká řada bezdomovců, kteří této možnosti nechtějí využít a navzdory velkému naléhání raději zůstanou venku. Nelze ale nikoho k ničemu nutit," dodal náměstek. Podle Matějky bezdomovců v mrazivých dnech v centru přibývá. "V deštivém a sychravém počasí jich ale bývá ještě víc," dodal.

Podle oblastní ředitelky organizace Mileny Havrdové jsou v současných mrazivých dnech, kdy teploty klesají v noci i pod minus 15 stupňů, noclehárny pro lidi bez domova plné. "Máme mimořádná opatření v noclehárnách s nepřetržitým provozem, v Liberci navíc otevíráme i denní centrum přes noc a vyzýváme všechny, aby nemrzli a strávili noc v teple a bezpečí," řekla. V Jablonci jsou ještě volná lůžka pro ženy, v Liberci je noclehárna v Kateřinkách plná a přidávají přistýlky do klubovny.

Autoři | Foto Pavel Koudelka

Štítky Liberec, bezdomovec, ulice, bez domova, Ivan Langr, Naděje, mráz, Pavel Matějka, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denní centrum Naděje v Liberci se kvůli mrazům otevřelo pro lidi bez domova i v noci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.