Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj odkoupí pozemek v areálu jablonecké porodnice

Liberecký kraj odkoupí za 1,103 milionu korun od státu pozemek v areálu bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou. Celý areál včetně zchátralé budovy chce pak kraj odprodat jabloneckému výrobci zabezpečení Jablotron. Firma plánuje, že budovy zbourá a vybuduje tam moderní středisko, které zajistí prostor pro další rozvoj společnosti. Odkoupení pozemku o rozloze něco přes 1200 metrů čtverečních schválili krajští zastupitelé.

"Jde o scelení pozemků pro následný prodej areálu. Částka 1,103 milionu korun, za niž pozemek koupíme, bude samozřejmě zahrnuta do prodejní ceny areálu," řekla na jednání zastupitelstva náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO), která návrh předkládala. Předpokládá, že prodej Jablotronu by se měl uskutečnit ještě v dubnu. Podle znaleckého posudku mají budovy a pozemky hodnotu 13,8 milionu korun, s cenou dokoupeného pozemku a dalšími poplatky se podle Volfové bude prodejní cena pohybovat kolem 15 milionů.

Bývalá porodnice z přelomu 19. a 20. století je přímo u vjezdu do Jablonce v Turnovské ulici. Liberecký kraj se snaží nevyužívanou budovu prodat od roku 2003. "Nemáme pro areál využití, nepotřebujeme ho. Skoro 15 let zeje prázdnotou, podepisuje se na něm každá zima a chátrá. Přitom jeho ostraha nás ročně stojí půl milionu korun," poznamenala Volfová. Před třemi lety projevila o areál zájem Česká mincovna, která hledala nové místo pro svůj rozvoj. Nakonec ale od záměru ustoupila.

Jablotron chce areál využít ke svému dalšímu rozvoji. Skupinu dnes tvoří 27 firem a její obrat přesahuje tři miliardy korun. "Zvažovali jsme na tomto místě výstavbu obchodně výrobního areálu. Růst výroby nás ale donutil zahájit přípravné práce vedle našeho logistického centra v Rýnovicích. Další fáze rozvoje společnosti už chceme realizovat v této nové lokalitě. Chceme, aby investice v této lokalitě vylepšily místo samotné i jeho okolí," řekl již dříve spolumajitel Jablotronu Miroslav Jarolím. Náklady na pořízení a demolici areálu odhadl na 30 milionů korun.

Autoři | Foto Miroslav Gorčík

Štítky Jablonec nad Nisou, porodnice, Jablotron, Jitka Volfová, Liberecký kraj, Petr Beitl, pozemek, ANO 2011, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj odkoupí pozemek v areálu jablonecké porodnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.