Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Jizerce naměřili minus 26,6. Rekordy padly i na třech stanicích, kde se měří přes 30 let

Přestože se v noci na dnešek v Libereckém kraji mírně oteplilo, opět padaly teplotní rekordy. Nejchladněji bylo na rašeliništi na Jizerce, kde stanice naměřila minus 26,6 stupně. Je to sice rekord pro březen na této stanici, původní byl minus 17,5 stupně, měří se tam ale teprve pět let. Rekordy podle něj ale padly i na třech stanicích, kde se měří přes 30 let.

Rekordní mráz z 2. března 1963 překonali v Harrachově, kde dnes spadly teploty na minus 18,7 stupně, pětapadesát let starý rekord byl jen 17,5 stupně. Ještě chladněji bylo na stanici Desná - Souš v Jizerských horách, kde bylo minus 20,4 stupně. V roce 1963 tam měli o 0,3 stupně tepleji. Rekordní mráz byl také v Hejnicích, kde dnes naměřili 15,6 stupně pod nulou. Dosavadní rekord z roku 1971 byl podle Hynčici minus 12,9 stupně.

Komunikace v Libereckém kraji jsou po více než týdnu silných mrazů vymrzlé a sjízdné. Pozor by si měli dát motoristé v horských oblastech Krkonoš a Jizerských hor. Na vozovkách tam leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Místy se ale na silnicích, včetně těch hlavních, objevuje led z vytékající vody, řidiči by měli být velmi opatrní.

Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybovali většinou od minus 16 do minus osmi stupňů. Je polojasno až oblačno, ojediněle poletují sněhové vločky z vymrzající vlhkosti. Vítr vane jen slabý proměnlivý. I přes den by se podle meteorologů měly teploty udržet pod bodem mrazu. Maximálně vystoupají k minus jednomu stupni, na horách bude pod minus pět. V dalších dnech by se mělo dál pomalu oteplovat.

Autoři | Foto CHMI

Štítky Jizerka, teplota, mráz, Jizerské hory, rekord, Liberecký kraj, Harrachov, Desná, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jizerce naměřili minus 26,6. Rekordy padly i na třech stanicích, kde se měří přes 30 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.