Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj zasáhlo dnes slabé zemětřesení z Polska

Liberecký kraj zasáhlo dnes časně ráno slabé zemětřesení. Původcem byl důlní otřes v měděném dolu u polského Lubinu o síle 2,7 stupně. Nebylo to nic silného, bývají tam občas i otřesy o síle čtyř stupňů. Podobné slabé otřesy jsou podle něj poměrně časté, většinou je cítí obyvatelé Harrachova nebo pohraničních oblastí Libereckého kraje.

Tentokrát na otřesy upozornil David Moučka až z Loun. "Vzbudilo mě to, pohnula se postel, jako by manželka vstávala, ale nebylo to tak," popsal svůj noční zážitek vedoucí seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jan Zedník. Přiznal, že má velmi lehké spaní a něco podobného nezažil poprvé. "Podíval jsem se na hodiny, bylo 03:35," dodal. Ráno se pak podíval na stránky seismologické služby a zjistil, že v tu dobu stanice skutečně zaznamenaly otřes.

Nejsilnější byl na observatoři v Panské Vsi nedaleko Dubé na Českolipsku. To potvrdil i Zedník. "Nejbližší stanice naší sítě k Lubinu je právě Panská Ves, proto tam byl otřes cítit nejvíc," řekl. Zároveň se ale podivil, že tak slabý otřes mohl pocítit někdo až v Lounech. "Normálně 2,7 u nás nikdo necítí, pocítíte 3,5 stupně, čtyři někde v příhraničních oblastech," poznamenal. Podobné otřesy jsou podle něj v Lubinu běžné a na české straně je většinou nikdo ani nepocítí.

Kolem polského Lubinu se podle Zedníka intenzivně těží měď na přírodní zlomové zóně, která se táhne sudetským směrem od severozápadu k jihovýchodu. "Tím že tam těží, vyvolávají umělé zemětřesení stejně jako důlní otřesy na Ostravsku, kde se hloubkově těží uhlí. Na Ostravsku, když je trojka, tak je to poměrně vzácné, v Lubinu je to třeba jednou za týden nebo tak," dodal seismolog. Občas dosáhnou otřesy čtyř stupňů, ale je to jen několik pozorování do roka. Nejčastěji z Harrachova, který je z české strany dolu nejblíže.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, zemětřesení, Lubina, Polsko, Harrachov, Louny, Akademie věd České republiky, Panská Ves, okres Ostrava-město, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zasáhlo dnes slabé zemětřesení z Polska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.