Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Březen je měsícem čtenářů. Knihovna si připravila několik zajímavých akcí

Rande naslepo, autorská čtení, čtení dětem i hledání nejmladšího čtenáře. Březen je měsícem čtenářů a v liberecké knihovně tak bude živo. Hlavním cílem je ale přitáhnout ke knihám a čtení ty úplně nejmladší, tedy dětí. S tím ale souvisí i aktivita rodičů.

Hlavním březnovým tématem je vyhlášení kampaně S knížkou do života. Ta má za cíl informovat rodiče o důležitosti četby v životě dítěte již od jeho narození, motivovat je ke čtení před spaním, k prohlížení obrázkových knížek.

„V této souvislosti naše knihovna prohloubí spolupráci s Magistrátem města Liberce při vítání občánků, kdy každé miminko od nás dostane balíček, který by měl rodiče pozvat k návštěvě knihovny a zároveň jim pomoci s výběrem knížek pro jejich dítě i pro ně samé,“ popisuje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

V březnu také každý rok probíhá soutěž Čtenář roku. A v souvislosti s kampaní S knížkou do života hledá knihovna čtenáře nejmladšího. „Láska ke knihám a ke čtení vyrůstá s dětmi v rodině. Sama jsem zvědavá, kolik nejmenších čtenářů rodiče nebo prarodiče do soutěže přihlásí a kolik let bude tomu nejmladšímu,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Místní kolo se uskuteční 8. března, kde budou vybráni tři nejlepší, kteří dále postoupí do kola krajského. Kdo se stane Nejmladším čtenářem Libereckého kraje, bude známo v sobotu 17. března.

Na březen se chystá i několik dalších doprovodných akcí. Pro děti je připravena řada pohádek, jak v hlavní budově, tak i na pobočkách. V úterý 6. 3. bude knihovna hostit současné i bývalé členy Literárního klubu. Poetický večer s názvem Cestou mezi řádky nabídne autorská čtení mladých regionálních autorů, součástí bude i zajímavé hudební vystoupení.

Už tradičně je v nabídce programu velmi oblíbené Rande naslepo (s knihou), které se letos ponese Na vlnách poezie. Knihovníci v týdnu od 13. do 20. 3. připraví pro návštěvníky ve Všeobecné knihovně zabalené knihy, které si čtenáři vypůjčí, aniž by věděli, jaký titul je v balíčku čeká. Až doma po rozbalení zjistí, zda zvolili dle svého vkusu či představy.

„Snažili jsme se zařadit takové pořady, abychom ukázali, že knihovna je nejen místo, kde se půjčují knihy, ale je i kulturním a komunitním centrem, které stojí za to navštívit,“ uvedla ředitelka knihovny.

Autoři | Foto

Štítky knihovna, březen, čtenáři, kniha, Květa Vinklátová, Liberec, Liberecký kraj, autorské čtení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Březen je měsícem čtenářů. Knihovna si připravila několik zajímavých akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.