Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Před libereckou radnicí protestovaly proti Ondráčkovi v čele GIBS stovky lidí

Před libereckou radnicí se v pondělí večer demonstrovalo. Na náměstí Dr. E. Beneše se v sedm hodin sešlo zhruba 400 lidí, kteří nesouhlasí s pátečním zvolením poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se před listopadem 1989 jako policista podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu, do čela Generální inspekce bezpečnostních sborů. Poklidná demonstrace trvala zhruba půl hodiny.

Demonstraci v Liberci svolal David Forbelský ze Strany svobodných občanů. „Když jsem se v sobotu dozvěděl, že se v Praze chystá demonstrace proti „mlátičce“, bylo mi líto, že v Liberci nic takového svoláno nebylo. Proto jsem se rozhodl na Facebooku založit tuto událost,“ řekl na demonstraci David Forbelský. Účast potvrdilo více než 500 lidí, nakonec jich dorazilo před libereckou radnici o něco méně.

Demonstrace proběhla v poklidu jako petiční akce, kde mohl každý připojit svůj podpis. „Na shromáždění jsme neměli povolení, jelikož bylo vše svoláno narychlo. Proto demonstrace probíhá jako petiční akce,“ dodal Forbelský.

Komunistického poslance Zdeňka Ondráčka sněmovna zvolila v pátek do čela Generální inspekce bezpečnostních sborů. Volilo ho 79 poslanců, ke zvolení bylo potřebných 78 hlasů. Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím. A právě jeho minulost vadí demonstrantům nejvíce. „Komunisté, kteří teď získali historicky nejmenší počet hlasů ve volbách, se nyní objevují v nejvyšších funkcích ve vládě a ve výborech. Mám za to, že nám to všem, co tu stojíme, vadí,“ popsal důvod svolání demonstrace Forbelský.

Řečníci ve svých projevech pronesli také výtky na adresu premiéra Andreje Babiše a předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Po proslovech zazněla před radnicí česká hymna. Několik demonstrantů si přineslo české vlajky a transparenty s nápisy jako „humanismus je program Český“ nebo „Stop lži a manipulaci.“

Foto

Štítky Liberec, demonstrace, radnice, Ondráček, GIBS, KSČM, Zdeněk Ondráček, Sametová revoluce, Strana svobodných občanů, Praha, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Před libereckou radnicí protestovaly proti Ondráčkovi v čele GIBS stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.