Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Matematika i přírodověda v němčině. Na základní škole Husova se budou žáci učit jazyk od první třídy

Matematiku i další předměty v německém jazyce budou mít žáci speciální třídy s bilingvním vzděláváním na základní škole Husova. V září letošního roku se na škole otevře první ročník této třídy, která celý první stupeň bude stejně jako česky, tak i německy vyučovat všechny předměty.

V německém jazyce se tak žáci této třídy naučí matematiku, prvouku, přírodovědu, hudební výchovu, výtvarnou výchovu, pracovních činnost a tělocvik.

„Náš region si jako příhraniční o podobný přístup k výuce němčiny přímo říká, ZŠ Husova k tomu zase splňuje všechny předpoklady z hlediska dlouholeté tradice, zkušenosti učitelů i vybroušenosti forem výuky cizím jazykům. Zároveň tím určitým způsobem dáváme prostor rozvoji schopností a dovedností žáků s jazykovým nadáním,“ shrnul náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr (dříve Změna).

A jak takový výuka bude probíhat? V bilingvních hodinách bude přítomen jak český učitel, tak rodilý mluvčí nebo kvalifikovaný učitel němčiny. Neznamená to tedy, že čeština bude z výuky vypuštěna, naopak přechod mezi cizím a mateřským jazykem bude její přirozenou součástí. V praxi se nová látka bude vyučovat převážně česky, zatímco další procvičování by mělo již probíhat v němčině. Rozsah výuky v německém jazyce se bude pohybovat kolem pěti až osmi hodin týdně.

Na bilingvní výuku mohou žáci ZŠ Husova posléze navázat například na šestiletém studiu na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci nebo na Gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně. „Na ZŠ Husova tedy letos otevřeme tři první třídy, jedna z toho bude dvojjazyčná. Podobný model si dokážu v budoucnu představit třeba na ZŠ a ZUŠ Jabloňová, a to v případě třídy pro děti s uměleckým nadáním,“ uzavřel náměstek Langr.

Štítky Liberec, vzdělání, Ivan Langr, ZŠ Husova, německý jazyk, Friedrich Schiller, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matematika i přírodověda v němčině. Na základní škole Husova se budou žáci učit jazyk od první třídy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.