Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec kvůli chystané opravě nebude do bazénu příliš investovat

Liberec kvůli chystané kompletní rekonstrukci nebude do městského bazénu v nejbližších letech příliš investovat. Bude dělat jen nejnutnější opravy, které bazén udrží v provozuschopném stavu.

Podle něj se zároveň bude připravovat projektová dokumentace ke kompletní rekonstrukci, jež začne nejdřív v roce 2020. Vypracování podkladů si vyžádá skoro 20 milionů korun, samotná rekonstrukce odhadem dalších 350 až 400 milionů korun.

Co vše se bude dělat, zatím není jisté. "Dají se předpokládat otázky k rozhodnutí, zda více neinvestovat do moderních technologií, jako jsou rekuperační jednotky, které podstatným způsobem snižují náklady na provoz areálu," uvedl primátor Tibor Batthyány (dříve ANO). Mezi plány je například rozšíření areálu o další pětadvacetimetrový bazén pro školní výuku. "Chceme postavit areál tak, aby se na něj nemuselo dalších 25 let šáhnout a byl v rozumných nákladech provozován," dodal Batthyány.

Liberecký plavecký stadion z poloviny 80. let minulého století ročně navštíví asi 350 tisíc lidí. Jeho součástí jsou tři bazény, z toho jeden padesátimetrový, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Navenek vypadá areál dobře, v havarijním stavu je ale vzduchotechnika, střecha a obvodový plášť. Naléhavě nutná je i oprava chátrajících nosných konstrukcí, elektroinstalace, rozvodů vody a kanalizace. Praskliny jsou i v tělese padesátimetrového bazénu či stěnách divoké řeky.

Město předpokládá, že bazén bude kvůli rekonstrukci uzavřený maximálně rok a půl. Moc jiných možností k plavání v Liberci není. Ve stotisícovém městě je už jen akvapark v Centru Babylon a tři menší školní bazény, které ale nejsou vhodné k trénování pro členy plaveckých klubů a zpravidla nejsou ani přístupné veřejnosti. Město i proto zvažuje obnovu pětadvacetimetrového bazénu v Základní škole Švermova, který kvůli havarijnímu stavu nechalo uzavřít před deseti lety. Návrhem na vytvoření projektové dokumentace by se radní měli zabývat v květnu. Náklady na zprovoznění tohoto bazénu radnice odhaduje minimálně na 30 až 40 milionů korun.

Autoři

Štítky Liberec, bazén, investice, Tibor Batthyány, oprava, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec kvůli chystané opravě nebude do bazénu příliš investovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.