Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Venkovní bazén se v České Lípě stavět nebude, soutěž zrušili

Venkovní bazén u Sportareálu v České Lípě se letos stavět nebude. Jediného uchazeče o zakázku město vyloučilo a soutěž zrušilo. Důvodem byla příliš vysoká nabídková cena. Nechceme stavbu za každou cenu. Novou soutěž podle něj město vypisovat nebude. Blíží se totiž komunální volby a vedení České Lípy chce nechat rozhodnutí o stavbě bazénu na nově zvoleném zastupitelstvu.

Vedení českolipské radnice ještě loni počítalo s tím, že by mohl venkovní bazén první návštěvníky přivítat už letos v létě. S bazénem počítal i letošní rozpočet, stavba měla být jednou z největších investic. Radnice letos plánovala akce dohromady za rekordních 423 milionů korun. "Nabídková cena ale výrazně přesáhla projektantem předpokládanou cenu 90 milionů korun včetně DPH. To je pro nás, jako řádné hospodáře, neakceptovatelné," poznamenal místostarosta Juraj Raninec (ODS).

Česká Lípa je s 37 tisíc obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje, letní koupání jí ale chybí. Lidé musejí jezdit do deset kilometrů vzdáleného Nového Boru, Sloupu v Čechách nebo až k Máchovu jezeru. Radnice se v minulosti soustředila zejména na zlepšení vody v přírodní nádrži Dubice, všechna opatření se však míjela účinkem. Proto chtělo město postavit vedle umělý bazén za 60 milionů korun. Slabinou lokality je ale umístění v záplavovém území a velká docházková vzdálenost od centra města.

Radnice tedy hledala další možnosti. Na výběr měla šest variant, z nichž Sportareál je podle města nejvýhodnější. Hlavní výhodou je podle Ranince to, že je možné využít zázemí Sportareálu a hlavně kogenerační jednotku. Bude se tak podle něj moci dohřívat voda na začátku a na konci sezony. V prostoru dnešního parkoviště by měl vyrůst bazén o rozloze zhruba 860 metrů čtverečních se skluzavkou, vodními atrakcemi a brouzdalištěm. Areál by měl mít kapacitu 1000 lidí. Jeho výstavba bude ale záležet na výsledku voleb. Opoziční Starostové pro Liberecký kraj, ANO nebo komunisté projekt odmítají.

Výstavba bazénu byla i jednou z otázek referenda o investicích, které se v České Lípě uskutečnilo po druhém kole prezidentských voleb. Obyvatelé města odpovídali na pět otázek, nadpoloviční podporu získala rekonstrukce Jiráskova divadla a koupě Kounicova domu. Naopak většina zúčastěných byla proti výstavbě venkovního bazénu a odkoupení rozhledny na Špičáku. Vybudování nové knihovny na Jeřábkově náměstí nemělo jednoznačný výsledek. Referendum ale nebylo platné, hlasovalo v něm jen 15,45 procenta oprávněných voličů. Potřeba byla 35procentní účast.

Autoři | Foto město Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, bazén, stavba, Juraj Raninec, soutěž, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Venkovní bazén se v České Lípě stavět nebude, soutěž zrušili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.