Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Demolice bývalého Exathermu začne v Železném Brodě v pondělí

V Železném Brodu začne v pondělí sanace areálu bývalého Exathermu, který leží nedaleko řeky a autobusového nádraží. Na webu města o tom informoval Martin Řehák z městského odbor územního plánování a regionálního rozvoje. Za vyčištění území kontaminovaného rtutí zaplatí radnice 8,4 milionu korun, část nákladů zaplatí z evropské dotace.

"Nejprve budou objekty vyčištěny od zbytečného odpadu a vybavení a následně budou zbořeny," uvedl Řehák. Sanace areálu, kde se léta vyráběly teploměry, by měla trvat maximálně půl roku. Do budoucna by tam měl vzniknout prostor k odpočinku a rekreaci se zelení, herními prvky, případně dráhou pro in-line bruslení. Nevyužívaný areál koupila před lety radnice zhruba za 7,5 milionu korun. Jde o prostor v centru města v blízkosti panelového sídliště.

Sanace areálu je jedním ze stovky projektů, na něž na podzim 2016 ministerstvo životního prostředí rozdělilo 300 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí. V Libereckém kraji jde o největší projekt. Podporu získaly ještě dva projekty, jejichž cílem je analýza znečištění bývalého areálu slévárny v Žandově na Českolipsku a bývalé textilní továrny v Rokytnici nad Jizerou, každý zhruba za 2,5 milionu korun.

Autoři | Foto Železný Brod

Štítky Železný Brod, Exatherm, demolice, Martin Řehák, projekt, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Liberecký kraj, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice bývalého Exathermu začne v Železném Brodě v pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.