Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cafe Praha je tu pro vás každý den, od rána do večera. Nechte se hýčkat

Máte chuť na kávu a něco sladkého? V Liberci máte možností bezpočet. Jsou tu modení kavárny, kde na retro školních židličkách vysedávají vousatí hipsteři usrkávající filtrovanou kávu, jsou tu i unifikované podniky, ve kterých se nesplete, protože v každém městě nabízejí přesně to samé. Zatímco ale léta existence těchto kaváren se zatím počítají obvykle na prstech jedné ruky, je pod Ještědem jen jeden podnik, který už svou historii píše déle než sto let. Cafe Praha.

Zpoza oken secesní kavárny v těsném sousedství liberecké radnice mohli hosté pozorovat, jak kráčely dějiny - vyhlášení československé republiky v roce 1918, nadšení sudetských Němců vítajících Hitlera i vítězství pracujícího lidu v roce 1948, po kterém brzy štamgastům káva zhořkla až moc. Od roku 1951 si na čtyřicet let museli dát přestávku, než se voňavého nápoje s výhledem na Benešovo náměstí opět dočkali.

Není to pochopiteně ta stejná kavárna jako před více než sto lety, z původního vybavení se už nedochovalo nic. Duch místa, genius loci, ale nezmizel. Stačí usednout do pohodných křesílek, přivonět ke kávě, zabořit lžičku do křehkého krémového dortu a můžete cestovat zpátky v čase. Do dob, kdy na stejném místě sedávali gentlemani v dvouřadém obleku a dámy s liškou kolem krku.

Na jakých dortech si tehdejší hosté pochutnávali, to už se dnes můžeme jen domýšlet. Z dobových materiálů víme, že nechyběl v té době velmi populární dost pana Sachera, který pochopitelně nechybí ani dnes. Vedle téhle čokoládové klasiky ale ve vitríně u baru vždy najdete nejméně devět druhů dortů a zákusků. Málokterá kavárna ve městě má své vlastní cukrářky, ty z Cafe Praha patří mezi vyhlášené. Ostatně sladkým tajemstvím je, že si pro zdejší dorty jezdí i majitelé některých dalších nejmenovaných kaváren ve městě.

Milovníky kávy samozřejmě bude zajímat, jakou značku tady mají "na mlýnku". Italská značka Trucillo z Neapole je zárukou kvality. Baristky a baristé v Cafe Praha dobře vědí, že picollo neexistuje, ale připraví vám silné espresso, ať už to malé klasické nebo s větším množstvím vody ve verzi lungo. Kdo kávu nemusí, může si vybrat z velké nabídky kvalitních voňavých čajů.

Den tady můžete začít bohatou snídaní, ať už nasladko nebo naslano, přečíst si denní tisk, pozorovat přes okno cvrkot na náměstí, dát si schůzku s obchodními partnery a vyřídit emaily (silná wifi je samozřejmostí). Je tu dost místa i pro rodinnou oslavu nebo třeba romantickou schůzku nad sklenkou kvalitního vína.

Cafe Praha je tu pro vás každý den, od rána do večera. Nechte se hýčkat.

Tisková zpráva

Štítky Liberec, káva, kavárna, Cafe Praha, Praha, dort, Ještěd, nápoj, čaj, Adolf Hitler, espresso, Únor 1948, víno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cafe Praha je tu pro vás každý den, od rána do večera. Nechte se hýčkat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.