Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec získal desítky milionů na rekultivaci skládky v lomu v Ruprechticích

Liberec na rekultivaci staré skládky v kamenolomu v Ruprechticích získal z evropského programu dotaci přes 43 milionů korun. Sanace je rozdělená do pěti let. Předpoklad je, že by mohla začít letos.

"Přijetí dotace ještě musí schválit rada a zastupitelstvo. Pak teprve budeme moci vypsat výběrové řízení na zakázku," dodal náměstek primátora Jan Korytář (Změna).

Náklady na sanaci si podle odhadu vyžádají skoro 55 milionů korun, město by to nic stát nemělo. Zbývající miliony má doplatit těžařská firma Ligranit, která kamenolom provozuje. Ligranit také zčásti vlastní pozemek, na němž je skládka. Druhým vlastníkem je město.

Skládka v kamenolomu je v prostoru starého odvalu. Ligranit při odtěžování odvalu zjistil, že kromě kamene se tam nachází také směs komunálního, stavebního a dalšího odpadu včetně nebezpečných látek. V minulosti byl totiž odval částečně využíván jako "neřízená skládka" a podle pamětníků je zasažena plocha asi 3500 metrů čtverečních. Jsou tam uskladněné i sudy s částečně nebezpečným odpadem. Hrozí tak znečištění potoka, který napájí Lesní koupaliště či zoologickou zahradu.

V plánu je rekultivovat skládku takzvaným lesnickým způsobem, tedy zalesnit a zpřístupnit veřejnosti. Součástí projektu je také vybudování nové komunikace, která by měla z obytné části Ruprechtic odklonit značnou část nákladní dopravy směřující do lomu. Místní o to dlouhodobě usilují. Nová silnice by se obydlenému území vyhnula, auta s kamením by jezdila lesem.

Autoři | Foto Liberec.cz

Štítky Liberec, Ruprechtice, skládka, rekultivace, Jan Korytář, dotace, Ligranit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec získal desítky milionů na rekultivaci skládky v lomu v Ruprechticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.