Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec má další stoletou občanku. Významné jubileum oslavila Růžena Čiháková

Původem je Slovenka a do Liberce přišla společně s manželem dva roky po druhé světové válce. Nakonec už tu zůstala a v úterý 13. března oslavila úctyhodné jubileum – sto let. Růžena Čiháková žije v bytě na sídlišti v Rochlici, kam za ní dorazili také gratulanti včetně náměstka primátora Ivana Langra.

V Liberci pracovala napřed v LIAZu a po smrti manžela pak v obuvi na Šaldově náměstí a jako prodavačka kabelek v Pražské ulici. V zaměstnání zůstala až do 70. let. V současné době už má paní Čiháková osmnáctiletého pravnuka a dvanáctiletou vnučku.

„Dlouhověkost máme v rodině. Babička i prababička se dožily přes 90 let,“ říká dcera paní Čihákové, paní Čížková, která se o maminku stará.

Ještě během války paní Čiháková na Slovensku pomohla několika židovským přátelům utéct před nacisty do Maďarska, ale už se nikdy nedozvěděla, jestli se jim bezpečně podařilo dostat do Izraele.

V Liberci tak nyní žije deset sto a víceletých lidí. Jde o šest žen a čtyři muže. Nejstaršímu Liberečákovi je 104 let.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, narozeniny, jubileum, sto let, Růžena Čiháková, druhá světová válka, Ivan Langer, Liberec VI-Rochlice, LIAZ a.s., Slovensko, Maďarsko, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má další stoletou občanku. Významné jubileum oslavila Růžena Čiháková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.