Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ani nadcházející dva týdny pravé jarní počasí nepřinesou

V úterý sice nastane astronomické jaro, v Česku bude ale nadále převládat spíše zimní ráz počasí. Pravého jarního počasí se lidé zřejmě nedočkají ani o Velikonocích, které letos připadají na přelom března a dubna. Příští dva týdny mají být jen podprůměrné teploty a výraznější oteplení čekají meteorologové až v první polovině dubna. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí.

"Po přechodném oteplení se k nám vrátilo zimní počasí, které se bude jen velmi pomalu měnit do jarního. Očekáváme, že průměrná teplota v nejbližších dvou týdnech zůstane pod hranicí normálních hodnot. Až v první polovině dubna by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu," uvedli meteorologové.

Srážek, ať už v podobě deště nebo sněhu, má být v období od 19. března do 15. dubna méně, než bývá v tomto období roku obvyklé.

Před týdnem padaly v Česku teplotní rekordy, nejvyšší hodnotu, 19,5 stupně Celsia, naměřili v neděli v Praze - Karlově. V pátek se ale výrazně ochladilo, začalo sněžit a mrzne i přes den. Silný vítr o tomto víkendu navíc snižuje takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu.

Příští týden se má mírně oteplit. Ještě v pondělí se budou nejvyšší denní teploty pohybovat od minus tří do plus jednoho stupně Celsia, v úterý už by neměly spadnout pod nulu. O víkendu se maxima vyšplhají k deseti stupňům Celsia, v noci ale bude i celý příští týden mrznout.

Průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je rovných šest stupňů Celsia. Nejchladněji bylo mezi polovinou března a dubna v roce 2013, kdy teplota v průměru dosáhla jen 1,2 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo touto dobou v roce 1974 s průměrnou teplotou 9,5 stupně.

Autoři

Štítky počasí, Liberec, zima, sníh, jaro, Česko, Velikonoce, stupeň Celsia, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani nadcházející dva týdny pravé jarní počasí nepřinesou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.