Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Kounicově domě odpadla část římsy, o jeho osudu budou jednat zastupitelé

Část horní římsy tento týden odpadla na Kounicově domu a srazila stříšku nad erbem, který lehce poškodila. Naštěstí se nikomu nic nestalo, přestože část zdiva odlétla až na silnici. Osud Kounicova domu mají nyní v rukou zastupitelé města, kteří o něm budou rozhodovat na svém jednání příští týden.

Vlastníkem Kounicova domu je Sdružení sportovních svazů ČR. To bylo stavebním úřadem okamžitě upozorněno na vzniklý problém a vyzváno k provedení nápravy spočívající v obnově dřevěné ochrany znaku a dále k odstranění dalších minimálně tří pískovcových kvádrů ze zbývající části nárožní římsy, které se jeví jako nejméně staticky stabilní. Náprava by měla proběhnout v co nejkratší lhůtě.

Město uvažuje o odkoupení Kounicova domu. Cena je, na základě znaleckého posudku, který si město nechalo vypracovat, 6,9 miliónu korun. Do ní se promítá především hodnota pozemku v centru České Lípy, na kterém dům stojí. Při jednání s vlastníkem se podařilo tuto cenu snížit téměř o 30 procent na 4,9 milionu korun.

„Ve chvíli, kdy je jasné, že majitel Kounicův dům zachraňovat nebude, znamená další prodlužování současného stavu ještě jeho větší devastaci. Řekla bych, že je hodina po dvanácté a my se musíme rozhodnout, zda Kounicův dům koupíme a po rekonstrukci ho například dáme dětem, jako nové sídlo Libertinu či jinak ho včleníme do služeb města,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

Kounicův dům stojí nedaleko Vodního hradu Lipý a od roku 1958 je pod ochranou památkářů. V květnu 2015 dům vyhořel, rozsáhlý požár tehdy zničil střechu a druhé podlaží a napáchal škody za osm milionů korun. Kolik bude záchrana památky stát nedokáže podle Žatecké nikdo odhadnout. 

Foto Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, Kounicův dům, požár, dům, římsa, Sdružení sportovních svazů České republiky, Romana Žatecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kounicově domě odpadla část římsy, o jeho osudu budou jednat zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.