Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pro zasněžování Ještědu se musejí vybudovat další dvě nádrže

Na Ještědu lze zajistit dostatek vody k zasněžování skiareálu i v případě jeho plánovaného rozšíření. Musejí se ale vybudovat další dvě akumulační nádrže. Na jejich naplnění bude potřeba v srážkově průměrné roce asi deset měsíců, vyplývá z výsledků hydrologické studie, kterou si nechala vypracovat liberecká radnice.

"Jeden z výstupů studie říká, že budeme muset vodu, protože ji není úplně tolik, jímat víceméně celý rok," řekl dnes novinářům ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

V současnosti skiareál využívá jedinou akumulační nádrž Bucharka s kapacitou zhruba 12 tisíc metrů krychlových, přičemž potřeba je kolem 43 tisíc metrů krychlových. Retenční nádrž se plní vodou ze Slunného potoka a při plném výkonu děl a tyčí vystačí voda na tři dny zasněžování. Pro zasněžení ještědského areálu je tak potřeba nádrž až čtyřikrát naplnit. Nyní se proto k zasněžování částečně využívá i pitná voda, což výrobu sněhu prodražuje v sezoně o statisíce korun.

Městský skiareál od letošní sezony provozuje společnost TMR Liberec, která plánuje rozšíření střediska. Pokud plány uskuteční, potřeba bude až 230 tisíc metrů krychlových. Podle studie by bylo reálné na Ještědu vybudovat dvě retenční nádrže o objemu až 250 tisíc metrů krychlových. Jedna o objemu 50 tisíc metrů krychlových by mohla vzniknout vedle stanice Horské služby u dolní lanovky a větší u konečné tramvaje pod lanovkou Skalka.

Problém s dostatekem vody může nastat ve srážkově podprůměrném roce, autor studie proto navrhuje rozšíření povodí Slunného potoka za využití silničních příkopů. "Je tady ještě možnost převádění vody mezi toky, což je ale finančně náročné," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Karolína Hrbková (Změna). Vodu by bylo možné přečerpávat z Ostašovského potoka nebo Rašovky.

Studie podle Hrbkové bude jedním z podkladů pro změnu územního plánu. Bez změny nebude možné retenční nádrže vybudovat. Jejich cena se odhaduje na 57 milionů korun. Vybudovat se bude muset i vodovodní řad a čerpací stanice, celkové náklady autor studie odhadl na 300 až 350 milionů korun.

Ve skiareálu na Ještědu je přes devět kilometrů tratí se třemi lanovkami a pěti vleky. Největším nedostatkem jsou úzké sjezdovky. TMR plánuje jejich rozšíření a vybudování nové modré sjezdovky pro rodiny s dětmi, která na severní straně není. Do pěti až šesti let chce společnost do modernizace areálu dát až 700 milionů korun.

Autoři | Foto město Liberec

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry Mountain Resorts, zasněžování, nádrž, potok, Jan Korytář, lanová dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro zasněžování Ještědu se musejí vybudovat další dvě nádrže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.