Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve volnu zachránili život. Dva hasiči pomohli muži, který nedýchal

Velké štěstí měl sedmdesátiletý muž, který minulé úterý zničeho nic upadl na ulici v Jablonci nad Nisou. Kolem totiž zrovna projížděl dobrovolný hasič a člen červeného kříže a o chvíli později také profesionální hasič. Oba dva společně pomohli zachránit seniorovi v bezvědomí život.

Jako první přispěchal na pomoc dobrovolný hasič jednotky ze Šumburka a začal muže ošetřovat. „Měl k dispozici záchranářský batoh, který z vlastní iniciativy vozí s sebou právě pro podobné případy,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Starší muž nereagoval na žádné podněty, a to ani na bolestivé stisknutí citlivých částí na obličeji. „Hasič u muže zjistil slabší dýchání, uložil jej na záda, provedl záklon hlavy, poskytl mu takzvaný tepelný komfort pomocí izolační fólie a dále monitoroval jeho životní funkce,“ popsala mluvčí.

V tu chvíli mu přispěchal na pomoc profesionální hasič jednotky z Tanvaldu, který zrovna projížděl kolem. „Bez váhání se připojil ke svému dobrovolnému kolegovi. Po krátkém zhodnocení situace využili hasiči pomoci přítomné řidičky, která na místě zastavila. Tato žena komunikovala s dispečerkou Záchranné služby a předávala informace hasičům, kteří se snažili zachránit nemocnému život,“ dodala mluvčí.

Celý proces se odehrával v několika vteřinách, přibližně po minutě přestal senior dýchat, a tak hasiči přistoupili na nepřímou masáž srdce. K podpoře dechových funkcí využili ambuvak. „Oba se shodují, že skutečnost, že měli tuto speciální pomůcku k dispozici, zcela jistě pozitivně ovlivnila následný vývoj události,“ řekla Bílková.

Oběma hasičům se po několika minutách podařilo obnovit dýchání a pak už na místo dorazil lékař. „Přestože na místě zachraňovaný stále ještě nereagoval na vnější podněty, ještě týž večer se na oddělení ARO dožadoval láhve vína k oslavě své záchrany,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky hasiči, zástava, pomoc, Jablonec nad Nisou, HZS LK, Šumburk, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve volnu zachránili život. Dva hasiči pomohli muži, který nedýchal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.