Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Městský byt jako squat. I v takovém stavu předávají někteří nájemníci pronajaté prostory

Snímky, které vidíte, nepocházejí ze squatu, ale z jednoho z městských bytů v ulici Na Valech. Odpadky, poničený nábytek a zápach. V takovém stavu ho zanechali po svém odchodu nájemníci, kteří přidělávali vrásky na čele svým sousedům. Podle nich právě vedení města, které byty rozděluje, často městské prostory pronajímá problémovým občanům, kteří se v domě „točí“ jeden za druhým.

„Čtyřicet let tu bydlím, ale to, co tu zažíváme poslední čtyři roky, je hrozné. Střídají se tu sousedé, kvůli kterým má člověk strach vycházet z bytu v nočních hodinách. Nepořádek, jako třeba odpadky a zvratky na chodbě, jsou jen části celého problému,“ řekla redakci jedna z nájemnic, která si nepřála být jmenována z důvodu možné msty problémovými občany.

To, že se v domě vystřídal také poměrně velký počet nájemníků, přiznává i liberecký magistrát. „Za poslední čtyři roky byl ukončen nájemní vztah se 13 osobami. Neznamená to samozřejmě, že se jednalo o osoby problémové,“ potvrdil vedoucí odboru školství a sociálních věcí Pavel Kalous.

Nepotřebné věci nechávají nájemníci v bytech úmyslně

Se žádostí o řešení situace se už několikrát nájemníci obraceli na vedení města. „V roce 2017 byly zaznamenány na našem oddělení tři stížnosti a v roce 2018 jedna stížnost, přičemž všechny se týkaly jedné osoby, s níž byl nájemní vztah již ukončen,“ dodal Kalous. Fotografie, které vidíte, zachycují právě byt po této osobě. Ten měl být městu předán vyklizený. „Praxe je však taková, že někdy nájemci byty opouštějí a nepotřebné věci v nich zanechají záměrně,“ doplnil Kalous.

Přesto, že se nájemníci zbavili zmíněného problémového souseda, obávají se toho, aby se v některém z volných bytů brzy neobjevil někdo jemu podobný. „Přijde mi, že se to stále opakuje. Byty v našem domě častěji a častěji dostávají uchazeči, kteří mají problémy s udržováním pořádku a hygienickými návyky. Pokud by to takto mělo pokračovat, většina slušných lidí se z domu odstěhuje,“ dodala nájemnice, která se na redakci obrátila společně s dalšími třemi sousedy.

Přidělování městských bytů je plně v kompetenci rady města. „Klíč k výběru je jednoduchý. Máme pravidla přidělování bytů, která jsou veřejně dostupná. Pokud kdokoli podá žádost, je tato po posouzení úřadem postoupena komisi humanitní, která radě města na základě nediskriminace a souběžně potřebnosti navrhuje uzavření nájmu. Rada města v 99,9 procentech případů návrh respektuje a schválí,“ popsal náměstek primátora Ivan Langr (dříve Změna pro Liberec).

Budeme flexibilnější, říká náměstek primátora

Podle vedení města ale nelze zjistit, jaké procento nájemníků, například v domě v ulici Na Valech, lze hodnotit jako problémové. „Tento údaj neevidujeme. Obecně lze říci, že předem není možné žádného uchazeče o byt klasifikovat jako problémového, to se vždy ukáže teprve v čase. Jakmile zjistíme či obdržíme podnět, situace je bezodkladně řešena v souladu s platnou legislativou,“ doplnil Kalous.

Právě odhalování problémových nájemníků by mělo být pro město brzy snadnější. „Pokud dostaneme podnět k prošetření, zasíláme nejen výzvy k dodržování sousedského soužití, ale sami do lokalit chodíme k osobnímu jednání, a pokud to nikam nevede, dáváme do rady města návrh na výpověď z nájmu. Nově posilujeme oblast terénních pracovníků odboru, takže budeme ještě flexibilnější,“ přislíbil Langr.

Nájemníkům, kteří bydlím v domě i desítky let, tak nezbývá než jeho slovům věřit. „Neradi bychom dům opouštěli. Řada z nás tu bydlím většinu svého života, do městských bytů jsme investovali nemalé peníze, které nám nikdo nevrátí. Rádi bychom proto žili ve slušných podmínkách v domě, o který se město chce starat a nenechává ho napospas osudu,“ uzavřela nájemnice, jejíž jméno redakce zná, ale nezveřejňuje.

Štítky Liberec, Na Valech, Ivan Langr, Pavel Kalous, městský byt, bydlení, dům, radnice, Stradonice, rada obce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městský byt jako squat. I v takovém stavu předávají někteří nájemníci pronajaté prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.