Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další zvýšení mezd přijde letos Liberecký kraj na 129 milionů korun

Zhruba na 129 milionů korun přijde Liberecký kraj další zvýšení mezd v dopravě a také v záchranné službě na základě nařízení vlády. Stát ale zvýšené náklady nezohledňuje, a tak je musí kraj zaplatit ze svého. Je to na úkor připravovaných investic. Peníze navíc dá kraj z přebytku loňského hospodaření a vyšších daňových příjmů.

„Státu se sice daří zlepšovat výběr daní, ale pořád to není tolik, abychom mohli realizovat vše, co potřebujeme. Z úspor jsme chtěli financovat nebo podpořit nové projekty, teď je ale z velké části spolknou náklady na zvýšené mzdy nejen řidičů, ale také zdravotníků," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Řidiči i zdravotníci si podle ní vyšší mzdy nepochybně zaslouží. „Stát by měl zohlednit také to, kdo to bude platit," dodala.

K prvnímu skokovému navýšení mezd řidičů autobusů došlo už 1. ledna loňského roku. „Znamenalo to pro kraj vyplatit navíc 65 milionů korun, v letošním roce to bude na mzdách řidičům znamenat vyplatit dalších 97 milionů," řekla Volfová.

Mzdy podle ní rostou i v dalších rezortech. Nejvýrazněji u záchranné služby, kde bude potřeba navíc vyplatit 32 milionů korun. I tyto peníze bude muset dát kraj ze svého. „Zvýšení plateb od pojišťoven růst mezd v záchranné službě rozhodně nepokryje, do rozpočtu záchranky totiž přinese navíc sotva 1,5 milionu korun," řekl již dříve náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Liberecký kraj letos v rozpočtu pro záchrannou službu počítal se 171 miliony korun, dalších 32 milionů přidá v dubnu při rozdělování přebytku loňského hospodaření. Zhruba 70 procent nákladů na provoz záchranné služby tak v současné době hradí kraj.

Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce mohl Liberecké kraj už v lednu rozdělit 416 milionů korun, které na jeho účtech zbyly v závěru loňského roku. Většina šla na investice. Další desítky milionů korun bude podle Volfové rozdělovat v dubnu.

Kraj má mimo jiné v rezervě 60 milionů, které chce použít jako mimořádnou splátku úvěrů. "Počítali jsme, že přidáme dalších 40 milionů, nebude to ale možné," řekla Volfová. Peníze bude podle ní kraj potřebovat právě na zvýšení mezd.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, mzdy, vláda, mzda, zdravotnická záchranná služba, peníze, Jitka Volfová, Přemysl Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další zvýšení mezd přijde letos Liberecký kraj na 129 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.