Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranářské kříže dostala učitelka i zachránci psa. Jedním z nich je reportér Ivan Berka

Prezident Miloš Zeman rozdal na Pražském hradě Zlaté záchranářské kříže za často velmi dramatickou záchranu lidských životů. Mezi oceněnými je i učitelka Darina Nešporová, která vlastním tělem ochránila svého malého svěřence před popálením od havarovaného vozu. Cenu dostala také dvojice školaček za záchranu holčičky z ledové vody nebo hasiči a dobrovolníci, kteří se podíleli na vyproštění psa z liščí nory. Mezi oceněnými byl také liberecký reportér televize Nova Ivan Berka.

Smyslem projektu Zlatý záchranářský kříž je vyzdvihnout výjimečné či profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků či policistů, ale i laiků. Zeman ve čtvrtek ocenění označil "za jednu z nejlidštějších cen". Organizátory požádal o doporučení, zda má některému z oceněných udělit i státní vyznamenání.

Učitelka z mateřské školy Nešporová dokázala rychle zareagovat, když se na ni a její svěřence při procházce vyřítilo auto. Tři děti odstrčila mimo dráhu vozidla. Další chlapec se jí ale držel za ruku a nechtěl se pustit. Když je vůz zavalil, kryla dítě tak, aby se nepopálilo od podvozku auta. Hoch vyvázl s lehčím poraněním, učitelku převezl vrtulník do nemocnice s popáleninami a zlomenou pánví.

Zlatý záchranářský kříž

Soutěž Zlatý záchranářský kříž vyhlašuje od roku 1999 časopis Rescue report. Letos obdržel přes sedmdesát nominací. Od roku 2008 předává ocenění prezident.

Policisté Barbora Bílková, Petr Pohůnek a Jiří Gabzdyl dostali cenu za záchranu muže z vozidla, které sjelo do vodní nádrže. K vozu, jenž zůstával na hladině, doplavali, a protože byl řidič v bezvědomí a auto zamčené, rozbili kamenem okno. Policistka vlezla dovnitř a řidiče vyprostila.

Hasič Petr Studený získal ocenění za pomoc řidiči jiného havarovaného vozu. Při cestě do práce u Drnovic na Vyškovsku si všiml automobilu, který po nehodě hořel. Rozbitým oknem z vozu vytáhl za bundu řidiče, odtáhl ho do bezpečí a zavolal pomoc.

Rozvahu a obětavost prokázaly i brněnské školačky Izabela Jefimová a Sára Bukovská, které loni v lednu vytáhly z řeky dvouletou holčičku.

Dva strážníci novoborské městské policie Martin Rasel a Karel Bouška pak získali cenu generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby za záchranu popáleného muže z hořícího pokoje domova s pečovatelskou službou. V zakouřeném pokoji ho nalezli jen díky hmatu, z domu navíc evakuovali 26 seniorů.

Za výjimečný přínos pro záchranářství byl oceněn právě i generální ředitel hasičů Ryba.

"Nejkurióznějším záchranářským činem" se stala záchrana border teriéra Bárta, který se v létě ztratil v liščí noře v Českém ráji. Hasiči i dobrovolníci se tam zapojili do výkopových prací a vytrvale hledali způsob, jak zvířeti pomoci. Mezi dobrovolníky byl také liberecký reportér televize Nova Ivan Berka, který si ve čtvrtek převzal také záchranářský kříž za aktivní účast při záchraně psa. Zvíře se nakonec vyhrabalo ven samo po 16 dnech a včera se na Hradě zúčastnilo ceremoniálu. 

Zeman slavnostní shromáždění využil i ke kritice médií, k jejichž práci má výhrady dlouhodobě. "Tato cena není spojená s velkou medializací, protože novináři radši píšou o tom, co je špatné," podotkl a zalitoval, že není přítomen generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Autoři | Foto hrad.cz

Štítky Praha, záchranářský kříž, ocenění, Miloš Zeman, záchrana, hrad, Ivan Berka, pes, Pražský hrad, TV Nova, generální ředitel, Drahoslav Ryba, Petr Dvořák, Karel Bouška, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranářské kříže dostala učitelka i zachránci psa. Jedním z nich je reportér Ivan Berka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.