Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchranka si bude sanitky opravovat sama. Ročně ušetří dva a půl milionu

Záchranná služba Libereckého kraje si od dubna zřídí vlastní servisní středisko pro údržbu a opravu sanitek a lékařských vozů. Slibuje si od toho zejména snížení nákladů.

„Hodinová sazba v autorizovaném servisu je opravdu vysoká. Když si spočítáme naše náklady (servisního střediska), tak se dostaneme na třetinovou cenu, co se týká opravy," řekl ředitel záchranné služby Luděk Kramář.

Předpokládá, že ročně by mohla záchranná služba ušetřit až 2,5 milionu korun. Podle Kramáře vycházejí z dobrých zkušeností jiných záchranných služeb, které si opravy vozů provádějí sami. Liberec půjde postupnými kroky. „Začneme takzvaným servisním vozem, který bude sloužit pro drobné opravy, výměny kol, výměny základních provozních kapalin, poruchy elektroinstalace," uvedl Kramář.

Kde bude dílna

Hledat se už začaly také prostory, kde by mohla být dílna. Návratnost investice ředitel odhaduje do dvou let. Servis vozů budou dělat řidiči záchranné služby, řada z nich se podle Kramáře vyučila automechanikem nebo na vedlejší činnost pracuje v autoservisech.

Liberecká záchranná služba se snaží snižovat náklady, protože příjmy od zdravotních pojišťoven pokrývají jen 35 procent jejich výdajů, zbytek doplácí kraj jako zřizovatel. „Záchranné služby jsou dlouhodobě podfinancované. Řada zdravotnických zařízení je díky úhradové vyhlášce hrazena z 80 až 90 procent, my jen z 35 procent. To je dlouhodobě neudržitelný stav," řekl Kramář.

Zhruba 80 procent nákladů liberecké záchranné služby tvoří mzdy, díky nařízení vlády stouply od ledna o deset procent. Další peníze navíc dostali i řidiči přeřazením ze sedmé do osmé platové třídy. „Řidiči byli velice podhodnoceni ve svých mzdách," uvedl Kramář.

Potřebují přes třicet milionů

Záchranná služba se ale potýká s tím, jak zvýšené náklady pokrýt. Potřebuje skoro 32 milionů korun. „Zvýšení plateb od pojišťoven růst mezd v záchranné službě rozhodně nepokryje, do rozpočtu záchranky totiž přinese navíc sotva 1,5 milionu korun," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Tolik peněz podle Kramáře není schopna uspořit při hledání rezerv ani záchranná služba. Peníze navíc tak zřejmě získá od kraje, který v rozpočtu pro záchrannou službu původně počítal s částkou 171 milionů korun. Příslib ze strany kraje záchranná služba má.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává zhruba 350 lidí, stále se ale potýká s nedostatkem lékařů. Potřebovala by minimálně 12 dalších. Loni vyjeli záchranáři v kraji k téměř 60 tisíc případů.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky ZZS LK, sanitky, servis, Liberecký kraj, Liberec, zdravotnická záchranná služba, oprava, peníze, Přemysl Sobotka, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranka si bude sanitky opravovat sama. Ročně ušetří dva a půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.