Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Semily připravují výstavbu nové mateřské školy za 95 milionů korun

Semily připravují výstavbu mateřské školy pro stovku dětí. Na projekt, který podle odhadů přijde na 95 milionů korun, získalo město 25 milionů z Operačního programu Životní prostředí. Jde o energeticky úspornou budovu v pasivním standardu. Radnice teď hledá další možnosti financování nákladného projektu, šancí je bezúročná půjčka. Podporu projektu a pomoc s financováním slíbil při březnové návštěvě v Libereckém kraji premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

"Stavba by měla začít příští rok na jaře, my nejprve musíme zajistit prostory, kde bude školka rok fungovat, protože současnou budovu kompletně zdemolujeme a musíme ty děti na rok někam dát," vysvětlila důvody odkladu starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Město podle ní plánuje, že pro školku upraví budovu v sousedství základní umělecké školy (ZUŠ), kterou radnice koupila. "My dlouhodobě řešíme nedostatečnou kapacitu základní umělecké školy, takže nám to vyřeší dva problémy najednou. Rok tam bude školka a pak ji za minimální náklady upravíme pro ZUŠ," dodala Mlejnková. Celkově si úpravy budovy vyžádají dalších 15 milionů korun.

Nová školka vyroste na místě Mateřské školy Pod Vartou, která byla jako provizorní postavena v 80. letech minulého století a už nevyhovuje. Už v roce 2009 plánovalo město na tomto místě výstavbu nízkoenergetické budovy, získat na ni chtělo dotace z norských fondů. Z projektu ale sešlo. Na podobu nové školky vyhlásila radnice na podzim 2015 anonymní architektonickou soutěž. Zájem projevilo 200 studií i zahraničních, nakonec radnice vybírala ze 70 návrhů. Zvítězila studie architekta Marka Topiče na přízemní budovu v podobě dvou kruhových objektů.

V budově budou podle Mlejnkové dvě samostatné mateřské školy - Pod Vartou a Waldorfská mateřská škola, dohromady budou mít stovku dětí. "Náklady jsou vysoké, cena budovy mateřské školy je ale 62 milionů korun, zbylých 33 milionů tvoří náklady na terénní úpravy, zeleň, herní prvky, oplocení, vybavení školky, gastrotechnologii, parkoviště, přípojku vody a další náklady, s nimiž je nutné počítat," uvedla starostka. Zhruba tři miliony bude stát jen demolice současné zchátralé budovy, téměř na dva miliony přijde přeložka vedení vysokého napětí. "Třeba kontejnerová školka se srovnatelnou kapacitou by nebyla o mnoho levnější," dodala Mlejnková. Stavět se začne příští rok na jaře.

Autoři | Foto earch.cz

Štítky Semily, Lena Mlejnková, Pod Vartou, školka, mateřská škola, projekt, stavba, Andrej Babiš, ANO 2011, Liberecký kraj, Operační program Životní prostředí, Waldorfská mateřská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semily připravují výstavbu nové mateřské školy za 95 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.