Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj se odmítá smířit s rozhodnutím ÚOHS, že akcie musí soutěžit

Liberecký kraj se odvolal proti nedávnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého musí na plánovaný nákup akcií dopravní společnosti ČSAD Liberec vypsat veřejnou soutěž. Rozhodnutí je dle kraje v rozporu s evropským právem. Navíc, pokud by kraj opravdu vypsal veřejnou soutěž, bylo by to účelové, protože vítěz by byl předem známý. Akcie může prodat jen jejich vlastník a nikdo jiný.

Pokud kraj s rozkladem neuspěje, obrátí se na soud.

Liberecký kraj se loni rozhodl zřídit vlastního dopravce, protože je to polde kraje jediná cesta, jak zjistit reálné náklady na dopravní výkon a nenechat se vydírat firmami, které dopravu v kraji zajišťují. I proto v červnu zastupitelé schválili vstup do již existující dopravní firmy, což je podle odborníků levnější než zakládat podnik na zelené louce.

Za majoritní podíl akcií ČSAD Liberec kraj vlastníkovi nabídl 14,353 milionu korun. Dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat, protože ČSAD Liberec je na pokraji insolvence a hospodaření je ztrátové. Nákup ale zablokoval ÚOHS na podnět konkurenční společnosti BusLine, neboť podle něj jde o obcházení zákona o veřejných zakázkách. „Nabytí akcií je nutno považovat za veřejnou zakázku," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Úřad také rozhodl, že si kraj nemůže koupit přímo akcie nejen ČSAD Liberec, ale ani ČSAD Česká Lípa, o jejichž nákupu také jednal, a ani firmy BusLine, která akcie ani nenabízela. Rozhodnutí úřadu podle Půty vytváří tlak na kraj, aby nemohl založit vlastního dopravce. „Rozhodnutí není v zájmu ani kraje, ani jeho obyvatel. Věříme, že byl náš postup v pořádku, a že to nakonec soud uzná," řekl hejtman Martin Půta.

V případu nabídla podle hejtmana kraji spolupráci Asociace pro rozvoj infrastruktury. Ta sdružuje právní kanceláře a poradenské firmy, které radí a pomáhají veřejnoprávní subjektům při veřejných zakázkách. Rozhodnutí antimonopolního úřadu považují právníci asociace za nebezpečný precedens, který je v rozporu s evropským právem. „Pokud by se takto mělo přistupovat v podobných věcech i k dalším krajům, a obcím, znamenalo by to velké komplikace, nejen pro ně ale i pro jejich případné partnery," řekl.

Průtahy kolem zřízení vlastního dopravce ale podle Půty nemají na zajištění veřejné autobusové dopravy v Libereckém kraji vliv. „Cestující se nemusí obávat, smlouvy s dopravci nám umožňují během letošního a příštího roku dopravu v kraji zajistit," řekl hejtman.

Zastupitelé na konci ledna schválili založení vlastní dopravní společnosti Autobusy LK na zelené louce. Ta ale s ohledem na potřebu zajistit autobusy a řidiče nebude zřejmě podle Půty schopna převzít veřejnou dopravu alespoň v části kraje dříve než v prosinci příštího roku. Zároveň ale kraj připravuje na zajištění autobusové dopravy také veřejnou soutěž.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, ÚOHS, odvolání, akcie, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, veřejná soutěž, ČSAD Liberec, Martin Půta, veřejná zakázka, BusLine, ČSAD Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se odmítá smířit s rozhodnutím ÚOHS, že akcie musí soutěžit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.