Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na krajském úřadu i liberecké radnici zavlaje o víkendu romská vlajka

Na liberecké radnici i krajském úřadě bude o nadcházejícím víkendu vlát romská vlajka. Právě na neděli 8. dubna připadá Mezinárodní den Romů. Krajský úřad vlajku vyvěsil vlajku už dnes dopoledne, na radnici zavlaje vlajka v neděli. Obě instituce tím chtějí dát najevo podporu kultury, zvyků a tradic menšin.

„Tvářit se, že tady nežijí menšiny, nám nepomáhá v pochopení problému, který způsobuje vzájemnou netoleranci. Připomenutí Mezinárodního dne Romů je vítaná příležitost, jak soužití s romskou komunitou výrazně vylepšit. Jako kraj spolupracujeme s představiteli  Asociace romských představitelů, kteří jsou pro nás užitečný zdroj informací,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové).

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990, a to vždy 8. dubna. Tradice oslav má kořeny v události z roku 1971, kdy se poprvé nedaleko Londýna konala Světová romská konference. Zde také vznikla Mezinárodní romská unie a byla přijata a schválena romská vlajka a hymna.

Mezinárodní den Romů je oslavou zvyků a tradic této menšiny. Událost se snaží propojit hudbu, tanec a řemesla se symboly tolerance, úcty a podpory. Posláním tohoto svátku je též odmítnout jakékoliv nenávistné projevy vůči menšinám a zdůraznit důležitou roli, kterou Romové zaujímají v české kultuře i mezinárodních souvislostech.

Vlajka se skládá z modrého pruhu v horní polovině, zeleného pruhu v polovině dolní a z červené čakry s 16 paprsky umístěné uprostřed. Čakra, která je i na vlajce Indie, odkazuje na indický původ romského národa. Zelený a modrý pruh symbolizují život věčných poutníků po zelené zemi pod blankytnou oblohou. 

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Mezinárodní den Romů, romská vlajka, radnice, krajský úřad, Romové, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Mezinárodní romská unie, Londýn, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bob Hozák

Slavím jen mezinárodní den domorodců 9. srpna...

Pondělí, 9. dubna 2018, 07:26Odpovědět

Na krajském úřadu i liberecké radnici zavlaje o víkendu romská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.