Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z centra města zmizí nevzhledné parovodní potrubí. Rekonstrukce sítě začne ještě letos

Liberecká teplárna zahájí už v letošním roce modernizaci zastaralého parovodu, který je ztrátový a hyzdí koryto řeky Nisy. Výměna potrubí měla začít už v minulém roce, kvůli sporům mezi akcionáři se ale realizace posunula až na letošní rok. Výměna začne 1. června a měla by trvat dva roky.

„Modernizace se dočká napáječ město, který vede z centra do Pavlovic. Stávající parovody nad korytem řeky Nisy budeme vymísťovat mimo něj,“ potvrdil místopředseda představenstva Teplárny Liberec Petr Heincl.

Výměna potrubí vyjde na více než 300 milionů korun, více než čtvrtinu by měla pokrýt evropská dotace. „Projekt měl být zahájen už vloni, ale kvůli náročným jednáním mezi akcionáři se zahájení realizace pozdrželo a spustí se až letos. Máme tak roční skluz,“ dodal Heincl. Definitivně hotovo by tak mělo být začátkem roku 2020.  

Teplárna Liberec

Teplárna Liberec se základním kapitálem 363 milionů korun patří do skupiny MVV Energie CZ. Město Liberec je s 24 procenty minoritním vlastníkem. Společnost zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14 tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra. O způsobu obnovy zastaralé a ztrátové teplárenské sítě se akcionáři dohadovali dva roky a spory se řešily i u soudu. Nakonec se obě strany dohodly. Teplárna modernizaci financuje z úvěru 271 milionů korun, za který ručí město svými akciemi. (čtk)

Páru v potrubí nahradí horká voda. Nové potrubí by také mělo být zhruba třetinové oproti současnému. „Celý tenhle systém bude daleko efektivnější díky menším ztrátám. Současné potrubí je dimenzované na odběry, které zde byly v době, kdy na něj byly připojeny například textilky. Současnost je ale už jiná,“ doplnil místopředseda představenstva teplárny.

Realizace je rozdělena do dvou sezon a čtyř etap. „Letos zvládneme první etapu, kterou začínáme od konce této „větve“, tedy v Pavlovicích a také část druhé etapy. Příští rok budeme vymísťovat potrubí z koryta řeky Nisy, dokončíme druhou a zároveň provedeme třetí a čtvrtou etapu. Na podzim 2019 proběhne také modernizace zdrojové části a to instalací kogeneračních jednotek v centrálním zdroji v ulici Dr. Milady Horákové,“ uzavřel Heincl. V únoru 2020 by tak mělo dojít k dokončení projektu a podání žádosti o proplacení dotace.

Zastaralé a ztrátové parovody jsou po Liberci vedeny nad zemí a v centru města v korytě řeky Nisy. Projekt počítá se zachováním nadzemního vedení od Londýnské ulice do Pavlovic, z centra města ale trubky zcela zmizí. Potrubí totiž bude vedeno pod zemí.

Foto Teplárna Liberec

Štítky Liberec, Teplárna Liberec, potrubí, teplo, GreenNet, topení, centrum města, Lužická Nisa, Pavlovice, projekt, MVV Energie CZ a.s., Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z centra města zmizí nevzhledné parovodní potrubí. Rekonstrukce sítě začne ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.